15 mei 2011

Ooit van een Cuecat gehoord?

Scant moeiteloos ISBN codes
Rond het jaar 2000 werden in Amerika miljoenen CueCats gratis verspreid door onder andere Radio Shack. Het enige dat je hoefde te doen om er een te krijgen was je adresgegevens en e-mail adres doorgeven.
Met een CueCat kon je een speciale streepjescode scannen die in veel tijdschriften en dagbladen gebruikt werd. Daarmee ging je direct naar speciale informatie, meestal reclame, op internet. Hackers kwamen er al snel achter dat iedere CueCat een unieke code meestuurde die in combinatie met de opgevraagde informatie veel van de privacy van gebruikers blootgaf. Rond 2002 was het dan ook gebeurd met de CueCats en na een paar jaar werden ze met containers tegelijk voor 30 dollarcent per stuk aangeboden.

Nog steeds worden de CueCats verkocht*) en zijn ze heel goed bruikbaar. Hackers ontdekten dat door het wegknippen van één verbinding op een van de chips de versleuteling verdween en je de CueCat ook prima kon gebruiken om gewone ISBN codes te scannen!


Onlangs las ik hier iets over en realiseerde me dat ik ooit een CueCat had gekregen van een collega die hem had meegenomen uit Amerika en geen idee had wat hij ermee moest doen. Omdat ik nooit iets weggooi (waar een USB stekker aanzit) kwam ik de CueCat weer tegen bij het opruimen van m'n vorige werkplek.

De-clawing
Op een pollenvolle zaterdag die me dwong om binnen te blijven heb ik op internet gezocht naar het hackschema en binnen 5 minuten was de klus geklaard! Ik sloot de CueCat aan op mijn (W7) notebook en ik kon direct ISBN codes scannen. Er hoeft zelfs geen driver geïnstalleerd te worden. als je wilt kun je een heleboel boeken achter elkaar scannen want na iedere code genereert de CueCat een regeleinde. Zo kun je scannen naar een kladblok bestand en die gegevens later naar bij je Google Books bibliotheek invoeren.

Even later bleek ik zelfs ook nog een eerste model CueCat te bezitten met PS2 aansluiting en ook die kon gehackt worden! Met een PS2 naar USB convertor doet die het ook nog, al is de gevoeligheid iets minder dan met de USB CueCat.

Waarom zo'n lang verhaal over iets dat bijna niemand hier in Nederland zal hebben? Wat mij fascineert is dat met techniek uit de vorige eeuw nu nog heel goed gewerkt kan worden, zonder drivers of wat dan ook. Digital:Convergence, het bedrijf achter de CueCat, was z'n tijd eigenlijk ver vooruit! Ik maak er nu dankbaar gebruik van om m'n boekenverzameling te inventariseen.


Hieronder een korte demo waarin ik de werking demonstreer.


*)  De CueCat wordt nog steeds verkocht door LibraryThing en daar zijn ze ook zonder hack, dus in originele staat te gebruiken. Zie je dus op tegen het openschroeven en verwijderen van een draadje, dan nog kun je plezier hebben van dit apparaatje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten