31 juli 2011

Verveel je niet tijdens mijn zomerstop

 Ontdek de mogelijkheden van Elgg!
Mijn vakantie is begonnen!
Eerst nog een weekje thuis klussen en dan lekker naar de zon. Vanaf nu tot september zal het hier dus rustig zijn.

Om de leemte*) die er voor jullie valt op te vullen heb ik een demonstratie omgeving neergezet van Elgg, een "Powerful Open Source Social Network Engine". Je kunt je aanmelden voor een account (moet ik wel valideren ivm spammers) en dan heb je alle mogelijkheden om zelf groepen te starten en de mogelijkheden te ontdekken die Elgg te bieden heeft. Je kunt je eigen profiel bewerken, bestanden uploaden, eigen groepen creëren of deelnemen aan andere, pagina's en/of een blog aanmaken en discussies starten. Elgg kan heel veel zoals je zult zien!

Het installeren van Elgg stelt niet veel voor. Je moet wel een domein hebben met php en MySQL. Het finetunen en het kiezen van de juiste plugins kost wel de nodige tijd als je je Elgg omgeving helemaal wilt aanpassen aan je eigen wensen, maar dat is gelijk een mooie manier om de vele opties te ontdekken. Er is een zeer actieve community en er zijn ontzettend veel plugins beschikbaar!
Ken je Elgg niet? Waarschijnlijk onbewust wel als je al eens op Pleio geweest bent. Pleio is een overheidsplatform met heel veel deelsites. Pleio is ontwikkeld door Coldtrick, een Nederlands bedrijf dat ook heel veel plugins gratis beschikbaar stelt. Ik ben bij ze op bezoek geweest en heb veel van ze geleerd.

Mijn installatie heb ik zo standaard mogelijk gehouden, maar ik heb wel een "theme" gebruikt van Coldtrick. Met een beetje kennis kun je je eigen theme ontwikkelen en daarmee je Elgg installatie een volledig eigen gezicht geven. Daarmee kan Elgg ook een platform zijn voor leeractiviteiten en/of een interne werkomgeving.

Zoals je zult zien is mijn omgeving nog behoorlijk leeg. Het hangt af van de deelname van jullie als ontdekkers of het verder gevuld wordt. Verder zal ik het, ook na de vakantie, verder zelf gebruiken als "stoeiomgeving" om dingen te testen voordat ik ze doorzet naar een andere Elgg installatie waar ik mee bezig ben.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en volg die natuurlijk op de voet. Het mooie is dat Elgg ook prima werkt op een iPad, dus in de vakantie zal ik nog wel eens rondkijken...

*) Over een week pakt Pierre Gorissen de draad weer op, dus kun je daar ook terecht tot ik weer terug ben:-)

1 opmerking:

  1. Ook ik heb een Elgg omgeving opgezet (http://www.pletform.eu/social), met als doel info te delen op een gestructureerde manier. De (demo)site is gevuld met een paar groepen (onderwerpen), waarop je ook je input kan geven.Tevens kun je ook zelf bloggen en info delen met een geselecteerde groep mensen. Het uiteindelijke doel is/was om dit het centrale platform te maken van onderwijs minnend Nederland......

    BeantwoordenVerwijderen