24 april 2012

Op weg naar de Cloud

Vorige week heb ik samen met een groep vertegenwoordigers van een tiental ROC’s een tweedaagse studiereis gemaakt naar het Executive Briefing Center in Cork van EMC. Het doel was om te onderzoeken hoe de “Cloud” en de ontwikkelingen daaromtrent ten goede kunnen komen aan ons onderwijs. Als gastheer traden op EMC en Cisco en natuurlijk lieten zij zien wat zij zouden kunnen bijdragen en wat hun visie is op deze ontwikkeling. Daarnaast was er echter alle ruimte om met elkaar in discussie te gaan en af te tasten hoe de verschillende instellingen hier al mee bezig zijn en op welke manier er samengewerkt zou kunnen worden.

Samenwerken
Duidelijk werd dat juist door slim samen te werken er grote voordelen te behalen zijn waarbij de kwaliteit van de geleverde diensten omhoog gaat en er bespaard kan worden op kosten. Alle aanwezige ROC’s hebben te kennen gegeven mee te willen doen in een verdere uitwerking van de ideeën zoals die in Cork zijn geformuleerd. Kennisnet en saMBO-ICT zullen initiatieven bundelen en verder organiseren.

Journey to the education cloud
Niet alle presentaties die gegeven werden waren bedoeld voor een groot publiek al hoefden we nog geen NDA te tekenen voor wat we te zien en te horen kregen.
Een presentatie die ik wél breed mag delen is die van Hans Timmerman, Chief Technology Officer van EMC Nederland en actief als blogger en op Twitter. Hij bracht een goed verhaal waarbij hij de ontwikkelingen in ICT mooi in de tijd plaatste door onder andere gebruik te maken van de Kondratieff golf en The Fourth Turning. Ook een eye-opener voor mij was zijn beschrijving van Het Nieuwe Normaal (slide 9). In plaats van iets te bouwen dat heel lang mee zal gaan, zoals een pyramide, maken we nu het liefst iets dat we snel kunnen veranderen of aanpassen! Hans ziet data als wijn, waarvan we weten dat niet alles goed blijft als je het lang bewaart. Informatie daarentegen beschouwt Hans graag als cognac:-) De generatie van nu nog onder de 16 jaar staat eraan te komen en zal voor veel verandering gaan zorgen. Voor de echt geïnteresseerden verderop in de presentatie een beschrijving van een aantal (mega)trends en verschillende verschijningsvormen van de cloud.

Ik heb de presentatie geplaatst bij Authorstream zodat de animaties intact blijven. Bij een aantal slides zoals die van de Kondratieff golf moet je echt een aantal keer doorklikken om te zien wat erbij komt en gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten