17 juni 2012

Het nieuwe leren

Afgelopen vrijdag gaf Pascal Dauphin (ROC de Leijgraaf) zijn winnende presentatie over Het Nieuwe Leren van de conferentie op Papendal nog een keer in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch. De presentatie is na Papendal aangepast want sindsdien is een en ander nogal in een stroomversnelling gekomen. Collega's van Pascal zijn nieuwsgierig geworden en hijzelf wordt nu meer gefaciliteerd om zijn ideeën uit te werken.

De aanleiding
Toen er in 2009 sprake was van een openbaar vervoer staking mochten de leerlingen van Pascal thuisblijven. "Maar jullie krijgen wel gewoon les!" zei Pascal er gelijk bij. Als ze op afstand mijn presentatie kunnen zien en mijn stem kunnen horen heb ik daar in feite voldoende aan om les te kunnen geven bedacht Pascal. Behalve dat geeft Pascal (vaak dezelfde) les in zowel Cuijk, Oss als Veghel en dat is al snel 100 kilometer rijden. Nu kan hij thuisblijven en vanuit huis een deel van zijn lessen verzorgen.

De techniek
Voor het op afstand vertonen van de presentatie gebruikt Pascal Powerpoint 2010. Daarmee is het heel eenvoudig om een presentatie uit te zenden. Klik op een knop en je krijgt een url aangeboden die je kunt verspreiden. Als jij klikt in je presentatie zien de kijkers de volgende dia en zelfs animaties. Voor het geluid heeft Pascal met diverse tool geëxperimenteerd, maar is tenslotte uitgekomen op Teamspeak, aangedragen door leerlingen die dat veel gebruiken als ze met elkaar gamen.
Daarnaast is Pascal ook OOVOO gaan gebruiken zodat leerlingen die op afstand zijn lessen volgen Pascal en elkaar kunnen zien.

De praktijk
Als je de presentatie van Pascal bekijkt ziet het er heel voor de hand liggend en normaal uit. Ook in het Innovatiehuis liet hij, met leerlingen op afstand, zien hoe het in zijn werk gaat. Z'n presentatie werd gedeeld via Powerpoint, leerlingen hoorden zijn stem via Teamspeak en konden chatten en ze konden hem (en wij hen) zien via OOVOO. Dit alles zonder een cent uit te geven aan dure software! Bepalend is natuurlijk wel een goede verbinding én gemotiveerde leerlingen. Met die ingrediënten is het prima mogelijk om op afstand les te geven. Leerlingen zijn tevreden want: "De koffie thuis is veel lekkerder!"

Bekijk de presentatie van Pascal om te zien waar hij tegenaanloopt, wat hij gebruikt en wat zijn achterliggende ideeën zijn.

1 opmerking:

  1. Is dit niet een vorm van telework?
    Het sociale gaat bij hogere opleidingen toch al verloren en van webinars naar steeds jongere studenten die op eigen ritme studeren en leren geeft ons een term. Levenslang Teleleren.
    Ik heb de powerpoint gezien en geloof al 15 jaar in de MUST van een ommezwaai naar individueler en flexibeler leren. Dat heeft tot gevolg een andere aanpak van het onderwijzen. Niet andersom. Ik weet zeker dat de motivatie hoger ligt bij studenten dan bij leerkrachten.

    BeantwoordenVerwijderen