17 juli 2012

Overzicht van EDUbloggers

Vandaag werd ik weer eens benaderd met de vraag:
Willem, we willen iets bijzonders doen voor edubloggers. Heb jij even een lijstje voor ons?

En dan moet ik eerlijk bekennen dat zoiets er bij mijn weten eigenlijk niet is! Een paar jaar geleden was die informatie snel te vergaren. Je keek gewoon naar de deelnemerslijst van het edubloggersdiner en dan wist je dat je vrijwel compleet was.
Gelukkig is er sindsdien veel veranderd en zijn er heel veel edubloggers bijgekomen. Zelf vind ik het leuk regelmatig een nieuw weblog over onderwijs te ontdekken en te volgen.

Zou het dan niet mooi zijn wanneer er ergens een mooi overzicht zou zijn dat dan ook nog eens goed werd bijgehouden? Ik ga een poging wagen en doe hierbij dan ook een oproep om onderstaande lijst door te nemen om te zien of je een edublog mist. Zo ja, dan kan je dit formulier invullen. Sta je er al wel bij, maar ben je nieuwsgierig welke informatie ik allemaal over jou en je weblog verzameld heb, stuur me dan even een mailtje en je krijgt een url naar het overzicht met alle gegevens. Ik verzamel de volgende gegevens:
Voornaam, tussenvoegsel, achternaam, twitternaam, naam weblog, url weblog, e-mail adres publiek (als je wilt) e-mail adres verborgen (als je wilt) doelgroep (po,vo.so,mbo,ho,alles) en eventuele opmerkingen.

Maar wat heb ik eraan?
Ten eerste word je natuurlijk eerder gevonden. Ten tweede komt het regelmatig voor dat je als edublogger een streepje voor hebt bij conferenties en andere bijeenkomsten. Je krijgt extra faciliteiten tot je beschikking of mag soms zelfs gratis naar binnen. Je wordt eerder geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen en krijgt de mogelijkheid om hard- en/of software uit te testen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je bestookt wordt door allerlei leveranciers en uitgeverijen met de vraag of je een aardig artikel over hun produkt(en) wilt schrijven. Hoe je daarmee omgaat is geheel voor je eigen verantwoording. Als je niet eerlijk bent val je vanzelf een keer keihard door de mand!

De gegevens in de lijst hiernaast heb ik zelf uit allerlei bronnen vergaard. Nu kan het zijn dat je juist niet opgenomen wilt worden. Misschien schrijf je alleen voor jezelf of een beperkte groep leerlingen of collega's. Laat het me even weten en ik haal je er gelijk uit! Mis je een veld in de tabel? Ook dan hoor ik het graag natuurlijk.

De geschiedenis herhaalt zich (niet hoop ik)
Ruim veertien jaar geleden begon ik heel naïef met een lijstje met een overzicht van alle basisscholen met een eigen website op internet. Dat waren er toen nog geen honderd! Binnen een jaar moest ik twaalf HTML pagina's aanmaken, een per provincie. Al snel kwam er een pagina bij met Nederlandse scholen in het buitenland. In het jaar 2000 was die lijst niet meer handmatig te beheren en kwam alles in een dynamische database terecht, online in te vullen door scholen en te onderhouden door mij. Die database werd overigens gebouwd door een jongen van 13 jaar! Weer twee jaar later vroeg ik me steeds vaker af waarom ik zo'n site moest bijhouden terwijl we inmiddels Kennisnet hadden en tenslotte heb ik toen de gehele Scholenlijst overgedaan aan Kennisnet. Tot m'n schrik zie ik nu dat het domein inmiddels niet meer in handen is van Kennisnet. Dat is dan wel weer een zeer trieste vaststelling....

4 opmerkingen:

 1. Hier nog een aantal blogs van mijn collega's:
  http://martijnouwehand.weblog.tudelft.nl/
  http://maderuijter.weblog.tudelft.nl/
  http://ocfocus.weblog.tudelft.nl/
  http://gerwinpols.weblog.tudelft.nl/ (formeel ex-collega)

  En nog wat uit mijn rss-reader:
  http://blog.hansdezwart.info/
  http://onderwijsinnovatie.blogspot.nl/
  http://amberwalraven.edublogs.org/
  http://blog.opener.ou.nl/
  http://oer.unescochair-ou.nl/

  mvg,

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.informaticavo.nl/
  http://www.sanderschenk.nl/
  http://draaijeronassessmentandtesting.wordpress.com/
  http://blogger.xs4all.nl/elkedas/
  http://hesterij.blogspot.nl/
  http://www.geertdevries.net/blog/
  http://www.joyoftech.com/joyoftech/index.html

  Gr,
  Elbert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Willem en Elbert,
  Ik heb het liefste dat mensen zelf even de moeite nemen om dit formulier in te vullen.
  Anders ga ik hier een dagtaak aan krijgen en dat is niet mijn bedoeling.

  BeantwoordenVerwijderen