06 november 2012

Meer dan 60% van de middelbare scholen in Nederland geen Wifi

Wil je weten wat jongeren bezig houdt én wat ze in hun mars hebben?
Dan moet je echt eens serieus gaan kijken naar bijvoorbeeld Bliep.nl en VIVALAWIFI. Vooral de achterliggende weblogs geven een mooi kijkje in waar zij mee bezig zijn en op welke manier ze dat doen. Lees bijvoorbeeld *bliep stelt managementteam aan.

En heb je iets meegekregen van de campagne Viva La Wifi?
Nederlandse scholieren konden de afgelopen maand laten weten hoe het met Wifi en onbeperkte toegang tot internet op hun school gesteld was. Maar liefst 5000 leerlingen hebben hun school aangemeld. Maar liefst 800 scholen zijn aangemeld. De school met de meeste stemmen is OSG Sevenwolden uit Heerenveen. Hier en daar is het ronduit schokkend als je leest hoe deze jonge ondernemers op sommige scholen gewoon niet serieus worden genomen. Maar ik wens ze veel succes!

Wifi is schaars
Op maar liefst 500 van de 800 gemelden scholen is er voor leerlingen geen Wifi en op geen draadloos internet voor leraren. Op slechts 8% van de aangemelde scholen is er wel onbeperkte toegang tot het internet. Toen de jongeren achter *bliep van klanten signalen ontvingen dat het met de Wifi op veel scholen heel slecht gesteld is, kwamen ze met het idee om deze leerlingen te helpen en een actie te beginnen voor Wifi op scholen onder de naam Viva La Wifi.

Wifi is hard nodig
Pim Ten Thije, lid van Management Team van *bliep (16 jaar): “Bijna iedereen heeft tegenwoordig met internet te maken. Wij vinden het ronduit onzin dat leerlingen, die voorbereid moeten worden op hun toekomst, geen toegang hebben tot zo’n belangrijk middel om te leren en hun kennis uit te breiden. Scholen moeten leerlingen helpen hun internetvaardigheden te verbeteren en niet domweg de toegang blokkeren, omdat ze nieuwe ontwikkelingen maar eng vinden.”

Het management team van *bliep is onaangenaam verrast door het grote aantal aanmeldingen. Zij hoopt dat met het aanbieden van Wifi punten aan de tien scholen met de meeste stemmen een aanzet te geven voor een toekomst waar alle scholen aan iedereen op de school gratis en draadloos toegang hebben tot het internet.

Hier hebben we lang voor gestreden
Freya Liemburg (17 jaar), VWO-leerlinge op de winnende school OSG Sevenwolden: “We hebben het met de leerlingenraad vaak genoeg aangekaart bij de directie, maar door de ICT werd gesteld dat het ‘onveilig’ zou zijn. Ik heb de hele school gemaild en via de Facebook en Twitter accounts van de leerlingenraad extra aandacht gevraagd voor de campagne. Ik snap niet dat er geen Wifi is in mijn twee jaar oude supermoderne schoolgebouw, terwijl dit nu op bijna iedere school de standaard is. Het is daarom mooi dat het zo geregeld kan worden. Dat we nu eindelijk Wifi op school hebben is echt helemaal super.” Ze deelt de eer van de campagne met haar Twitterende leraar Engels die haar de tip gaf om mee te doen met de Viva La Wifi campagne.

1 opmerking:

  1. Of de kop klopt niet, of het statement " Ik snap niet dat er geen Wifi is in mijn twee jaar oude supermoderne schoolgebouw, terwijl dit nu op bijna iedere school de standaard is". Ik denk dat de kop niet klopt ;-).

    BeantwoordenVerwijderen