07 december 2012

Met de iPad op pad

Tineke Bröcheler is docente Geschiedenis en ICT coördinator op het Sint-Janscollege in Hoensbroek. Zij is geïnteresseerd in alles wat met onderwijs, geschiedenis en ICT te maken heeft.

Vorig jaar startte zij een pilotproject getiteld: “Met Ipad op pad”.
Docenten van de vakken wiskunde, Duits en geschiedenis gingen samen met leerlingen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn - en de eventuele meerwaarde kan zijn - van het werken met een Ipad in het voorgezet onderwijs. Ervaringen werden opgetekend in een weblog en al snel volgde een twitteraccount dat nog steeds volop gebruikt wordt!

Het is geweldig om de berichten op het weblog van achteren naar voren terug te lezen want zo krijg je een mooi beeld van de ontdekkingstocht die leraren en leerlingen samen volgden.

Maar Tineke bedacht dat er nog veel meer mogelijk was en zo werd Jantje geboren. Leerlingen werden op pad gestuurd met de iPad en kregen een duidelijke opdracht mee. De klas vond dat zo leuk dat het door de school ging gonzen. Een andere klas wilde ook wel zo met geschiedenis bezig zijn! Dus werd Janneke geboren. (Vraag me nu opeens af wie haar verwekt heeft, maar dat terzijde). Jantje en Janneke maken van alles mee en komen op de vreemdste plaatsen. Van alles worden foto's en verslagen gemaakt en deze worden trouw gepubliceerd op de weblogs. Voor alle duidelijkheid: Een dergelijk project kan je natuurlijk ook gewoon met een (foto)camera doen!

Wil je inspiratie opdoen? Lees dan metipadoppad.blogspot.nl eens door en begin bij het eerste bericht. Onderaan kun je dan telkens klikken op nieuwere berichten. Zo krijg je een prachtig beeld van de ontwikkeling die het inzetten van de tablet op het Sint-Janscollege heeft doorgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten