16 februari 2013

Posterous houdt ermee op!

Het is de nachtmerrie van iedereen die gebruik maakt van gratis diensten: Je hebt veel tijd en energie gestoken in een bepaalde tool of omgeving en dan trekken ze de stekker eruit! Ruim twee jaar geleden zei ik over Posterous het volgende:
"Een tijd geleden heb ik even met Posterous gespeeld, maar wilde er niet teveel tijd in investeren. Wie garandeert me tenslotte dat zo'n gratis dienst er over een jaar nog is?
Maar wanneer je alles wat je naar Posterous stuurt ook kunt doorzetten naar Twitter, je weblog, je Flickr account en ga zo maar door, maakt het in principe niet uit wanneer een van die diensten ophoudt te bestaan."
Vorig jaar werd Posterous overgenomen door Twitter en dat gaf veel gebruikers nieuw vertrouwen. En toch (of juist daarom?) is nu besloten te stoppen met Posterous. Vanaf 30 april aanstaande is geen enkele site meer bereikbaar. Iedereen die er gebruik van maakte heeft dus krap 2½ maand om een alternatief te vinden.
Gelukkig biedt Posterous wel de optie om alle content die je er geplaatst hebt te exporteren. Ik heb dat natuurlijk uitgeprobeerd en dat werkt best wel snel en soepel. Na enige tijd krijg je een ZIP bestand aangeboden met daarin een XML bestand voor de content en alle media zoals plaatjes en geluidsbestanden in aparte directories.
Vervolgens heeft Wordpress een aparte pagina ingericht waarin precies wordt uitgelegd wat je moet doen om een Posterous site over te hevelen naar Wordpress. Ook dat heb ik getest en het werkt. De layout ben je natuurlijk kwijt dus je hebt nog voldoende nawerk. Ook heeft Wordpress niet dezelfde functionaliteit als Posterous dus zul je voor sommige zaken andere oplossingen moeten bedenken.

Een hard gelachg dus voor iedereen die veel tijd heeft gestoken in het opbouwen van een of meerdere weblogs met behulp van Posterous. Ik weet dat juist binnen het onderwijs er veel gebruik van gemaakt werd. Reden temeer voor veel mensen om een eigen Wordpress installatie te prefereren. Dat vereist echter wel de nodige kennis van zaken én het kost je tijd.

Voorlopig blijf ik zelf dus toch maar op Blogger gokken. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Google daar op een gegeven moment de stekker uit zal trekken, maar zeg nooit nooit... Die les hebben we nu weer geleerd.

5 opmerkingen: