23 september 2013

Maar waarom hebben we nog een schoolbel nodig?

De halfjaarlijkse saMBO-ICT conferentie bij Landstede in Zwolle ging vorige week van start met de jongste keynote spreker ooit, namelijk de 17 jarige Tim van der Werff. Hij heeft een app gebouwd, genaamd MyBellApp - beschikbaar voor Android en IOS - die aan het begin en eind van ieder lesuur een signaal laat afgaan. Handig voor scholen waar de bel het niet (meer) doet. De app kan voor iedere onderwijsinstelling en voor iedere locatie apart ingesteld worden. Ook voor deze conferentie was de app beschikbaar en bij iedere workshopronde kon je dan ook de bel horen gaan.

Behalve programmeren kan Tim ook prima presenteren. Als je zijn presentatie bekijkt zie je dat hij heel logisch en doordacht te werk gaat. Iedereen was dan ook laaiend enthousiast over Tim en zijn app, totdat de tweede keynote zich aankondigde...

Frank Kalshoven van de argumentenfabriek vroeg zich namelijk af - en legde de vraag ook aan de zaal voor - waarom je als school eigenlijk nog een schoolbel nodig hebt?
Frank pleit ervoor om binnen school heel anders om te gaan met tijd:
  • 52 weken open en veel meer onderwijstijd per jaar
  • Docenten en ouders/leerlingen kiezen (binnen grenzen) hun eigen vakantie
  • Onderwijsmensen hebben veel meer contacttijd met leerlingen
  • Scholingstijd docenten echt gebruiken
  • Nooit meer ‘blijven zitten’
  • Variabele in- en uitstroom
Als je zijn presentatie bekijkt zul je zien dat Frank meer ideeën heeft voor het onderwijs waardoor het beter, efficiënter en ook nog eens goedkoper kan. Als we maar bereid zijn om opnieuw het (beroeps)onderwijs uit te vinden!

1 opmerking:

  1. Bij de presentatie van Frank heb ik niet gehoord dat scholen 24/7 open zijn en dat lessen vrije inloop hebben. Dus ik zie in de mooie toekomst die Frank schetst nog altijd toekomst voor Tim.

    BeantwoordenVerwijderen