08 november 2013

Aantekeningen maken in een PDF bestand

Natuurlijk zijn er meer programma’s waarmee je aantekeningen kunt maken in een PDF bestand, maar wat mij betreft springt PDF-XChange Lite er met kop en schouders bovenuit vanwege de mogelijkheden die het pakket biedt én vanwege het feit dat het gratis gebruikt mag worden voor educatieve doeleinden.

Wat maakt het pakket dan zo bijzonder?
Nou, naast de standaard functies zoals markeren, doorstrepen, onderstrepen, tekst invoeren, vrije vorm tekenen en nog een paar features kun je met dit programma ook audiofragmenten toevoegen! Dit maakt het mogelijk om heel snel bijvoorbeeld feedback te geven op ingeleverd huiswerk. De audio wordt bij opslaan toegevoegd aan het bestand zodat de ontvanger het weer kan beluisteren. Dat afspelen kan ook met Acrobat Reader of Foxit Software, want we hebben het hier over standaard PDF functionaliteit.
Download dit bericht als PDF bestand, open het met je PDF viewer en klik op het audio symbool. Als het goed is hoor je nu tekst! beluister fragment

Annotaties als layer of vast
Alle annotaties die je maakt  worden toegevoegd als layer.  Iemand die het bestand ontvangt kan die dus ook weer verwijderen. Je kunt echter ook kiezen voor de “flatten” optie en daarmee zijn toevoegingen niet meer te verwijderen.
Dat kan handig zijn als je het bestand wilt voorzien van een handtekening of van een (eigengemaakt) stempel. Ook die mogelijkheid biedt het programma namelijk! Ik heb snel even een paar transparante .png plaatjes gemaakt om dat uit te proberen en dat werkt perfect. Zo kun je huiswerk dus makkelijk een waardering geven! Meer stempels zijn online beschikbaar.

Heb je geen behoefte aan het opnemen van audio-fragmenten,  dan heb je genoeg aan PDF-XChange Viewer, die voor de rest vrijwel dezelfde mogelijkheden heeft als PDF-XChange Lite. Ook dit pakket is gratis en mag vrij gebruikt worden én heeft als voordeel wellicht nog dat het Nederlandstalig is.

1 opmerking:

  1. Ik vind dit wel een leuke optie maar ik vroeg me tegelijk af hoe makkelijk het in WORD eigenlijk gaat.
    (Ik werk met WORD 2010 onder XP). Je klikt op Invoegen/ Object/ Wave-geluid. Er komt een speaker-symbool in de tekst en er opent een recorder. Je kunt tot 60 s lang spreken. Maar je kunt wel meerdere fragmenten toevoegen. Ik wist niet dat dat zo eenvoudig ging.

    BeantwoordenVerwijderen