03 februari 2014

NOS filmpjes van Sotsji embedden

Er staan al heel wat filmpjes op de speciale Olympische Spelen Sotsji 2014 website van de NOS en er gaan er vast nog heel veel bijkomen.

In het Video & Audio gedeelte van de gewone NOS site worden alle filmpjes aangeboden met embed code én met de mogelijkheid om ze in een nieuw venster af te spelen. Vreemd genoeg is dat niet het geval in het video gedeelte van de Sotsji site.

Maar wat nu als je zo'n filmpje mooi beeldvullend wilt weergeven (op een digibord) of wilt embedden op je website? Dan moet je gewoon even wat met een url goochelen!

Wanneer je een filmpje van de NOS site opent in een nieuw venster ziet de url er bijvoorbeeld zo uit:
http://nos.nl/embed/?id=v:605787&autoplay=1
De embed code voor dit filmpje ziet er zo uit:
<iframe width="550" height="309" src="http://nos.nl/embed/?id=e:605787&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-605787"></iframe>

Alle filmpjes op de speciale Sotsji website hebben een eigen pagina met een url die naast een logische naam ook een getal bevat, bijvoorbeeld:
http://nos.nl/os2014/video/605412-portret-wust-bezeten-maar-beheerst.html
Als ik dat getal plak op de plek van de eerst gebruikte code krijg ik de url naar een direct afspeelbaar filmpje! Die url ziet er dan zo uit:
http://nos.nl/embed/?id=v:605412
Embedden met behulp van een iframe kan dan natuurlijk ook:
<iframe width="550" height="309" src="http://nos.nl/embed/?id=e:605412&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-605412"></iframe>

Sotsji filmpje embedden in Powerpoint
Wil je zo'n Sotsji filmpje embedden in een Powerpoint presentatie?
Ook dat is mogelijk! Gebruik daarvoor de Liveweb addin en gebruik dan (uitgaande van het voorbeeld hierboven) als url:
http://nos.nl/embed/?id=v:605412

Overigens worden de filmpjes van de gewone NOS site ook aangeboden als .SWF bestand. Daarmee zijn ze in principe ook in een Powerpoint presentatie te embedden via het Shockwave object. Daarvoor moet je echter wat meer verstand van zaken hebben. Bij voldoende belangstelling maak ik er een screencast van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten