09 juni 2014

Een PDF bestand embedden

Op 19 juni komt versie 2 uit van het boekje social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs. Deel 1 staat gepubliceerd bij Youblisher, een platform dat de mogelijkheid biedt om mooi door het boekje te bladeren met de optie het boekje te downloaden.

Ik vroeg me af welke alternatieven er zijn om een PDF bestand te publiceren en ben op zoek gegaan aan de hand van een voorbeeld dat ik snel heb gemaakt op basis van de acht ideeën van social media gebruik in het MBO van Ashwin Brouwer.
Van die acht ideeën heb ik een PDF bestand gemaakt en dat online gezet. Hieronder lees je wat ik heb uitgeprobeerd.

1. Gewoon iframe:
Je kunt het bestand natuurlijk gewoon met een iframe embedden, maar die optie valt wat mij betreft gelijk af omdat Android tablets dat iFrame niet laten zien, maar gelijk het PDF bestand gaan downloaden.

2. iframe met Google Docs Viewer:
Dit is een mooie optie. Het bestand hoeft niet bij Google te staan, maar door het toevoegen van wat extra code aan de url wordt het bestand op een mooie manier weergegeven, ook op tablets. Je kunt bladeren en scrollen, openen in een nieuw venster en het bestand downloaden. Gewoon het pad naar je PDF bestand invoeren bij Google Documenten Viewer en je krijgt kant-en-klare code aangeboden. Heb je aanklikbare links in je PDF bestand, dan is dit ook de enige viewer waarbij je ze aan kunt klikken. Daarmee is deze viewer voor mij nu favoriet!


3. iframe met ViewerJS:
Wil je nu niets met Google of andere diensten te maken hebben, dan kun je gebruikmaken van Viewer.JS.
Daarvoor moet je dan wel wat software installeren op hetzelfde domein als waar je het PDF bestand geplaatst hebt. Daarmee is dit dus een keuze voor gevorderden die alles in eigen hand willen houden. Het biedt dezelfde opties als de Google Docs Viewer, afgezien van de aanklikbare links.


4. iframe met Slideshare:
Ook Slideshare biedt een mooie player met dezelfde mogelijkheden als hierboven genoemd. Groot voordeel van het gebruik van Slideshare is dat je de beschikking krijgt over prima statistieken zodat je mooi kunt zien hoe vaak je bestand bekeken is én gedownload. Heb je er geen moeite mee dat je bestand ergens anders staat, dan is Slideshare wellicht de beste optie als je belang hecht aan statistieken én als je geen eigen plek hebt om je bestanden op te slaan.


5. Scribd
Biedt embed code, maar je kunt alleen scrollen en niet bladeren. Ook krijg je een irritant balkje met de vraag of je soortgelijke content wilt zien. Biedt geen meerwaarde ten opzichte van de hierboven behandelde mogelijkheden.

6. Issuu:
Deze tool plaatst twee pagina's naast elkaar en met een druk op de knop kun je pagina's omslaan. Leuk optisch effect, maar of zo'n weergave het lezen ten goede komt waag ik te betwijfelen.

7. Youblisher:
Deze tool biedt geen embed code, maar verwijst je via een link naar de eigen site. Ook daar krijg je dan twee pagina's naast elkaar te zien, net als bij Issuu.

Conclusie:
Wil je snel en mooi een bestand delen? Gebruik dan Slideshare! Hou je liever alles in eigen hand? Gebruik dan Google Docs Viewer of ViewerJS


Geen opmerkingen:

Een reactie posten