08 juli 2014

Automatisch tweets met zoekterm bewaren

Zou het niet mooi zijn als Twitter een export knop had waarmee je de resultaten van zoekopdrachten kunt opslaan in een spreadsheet? Nog mooier als nieuwe tweets ook automatisch worden opgeslagen...
Helaas, die optie heeft Twitter niet, maar met een Google Apps script kun je dit binnen vijf minuten regelen!

Amit Agarwal heeft er een mooi script voor geschreven dat hij gratis aanbiedt. Wil je meer opties en snelheid, dan biedt hij ook premium versies aan.
Alles wat je nodig hebt is Google Drive en een Twitter account.

Dit is alles wat je doen moet:
  1. Klik hier om een kopie van de spreadsheet met het script op te slaan in jouw Google Drive en geef deze een nieuwe naam.
  2. Verander de naam van het blad in de zoekterm of hashtag die je wilt bewaren. Als voorbeeld staat het blad nu op #Onderwijs om alles op te slaan wat er over Onderwijs gezegd wordt op Twitter.
  3. Ga naar apps.twitter.com en maak een nieuwe applicatie aan. Vul een naam, omschrijving en website url in. Bij Callback URL vul je in: https://spreadsheets.google.com/macros
  4. Ga naar het tabblad: API Keys waar je de API key en de API secret code ziet die je in de volgende stap nodig hebt.
  5. Ga terug naar je spreadsheet en kies daar voor het tabblad: Extra en dan: Scripteditor. Kopieer en plak de API key en API secret code in de juiste velden.
  6. Klik op: Opslaan en dan op: Uitvoeren en kies voor: Initialize. Verleen dan de nodige permissies in de dialoog vensters.
Dat is alles! De tweets zullen nu verschijnen in je spreadsheet. In eerste instantie komen er maximaal 100 binnen, maar daarna komen er iedere paar minuten meer binnen (als die er zijn natuurlijk:-) De jongste tweets komen bovenaan te staan.

Behalve de tweets worden ook andere gegevens opgeslagen zoals Volgers/Volgend en Retweets/Favorieten. Dat geeft je snel inzage in de meest invloedrijke tweets en twitteraars, maar ook spammers. 

De routine draait in de achtergrond en houdt Twitter in de gaten of er nieuwe tweets binnenkomen. Wil je stoppen met binnenhalen, ga dan naar de Scripteditor en kies Stop in het tabblad Uitvoeren.

Vanuit de spreadsheet kun je de tweets opslaan als PDF of zelfs weer publiceren als HTML pagina. In dat geval kun je eventueel ook kolommen verbergen zodat je alleen de naam en de tekst laat zien.

Opnieuw een mooi script van Amit Agarwal! Voor meer gevorderde gebruikers biedt hij ook code om JSON of RSS Feeds uit Twitter te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten