15 februari 2015

Ontvangstbevestiging met dynamisch gevulde PDF als bijlage

Gegevens die via een formulier verstuurd worden opnemen in een PDF bestand en dat met de ontvangstbevestiging mee terug sturen naar de invuller, dat gaat nu "heel makkelijk" met behulp van de add-on Autocrat van New Visions Cloud Lab.

Het kon al met behulp van een hoop Google Script ( zie dit bericht), maar dankzij deze add-on moet het iedereen lukken, al vergt het wel wat configuratie.
Je begint met het maken van een template in Google Docs waarin je de nodige variabelen zet op de plek waar je de gegevens uit het formulier geplaatst wilt hebben. Zo'n variabele ziet er zo uit: <<naam>>, dus omgeven door haakjes. Hier zie je een voorbeeld.

Dan maak je een formulier waarin je vraagt om de benodigde gegevens. Probeer deze maar eens!
Tenslotte ga je naar de spreadsheet waar de resultaten binnenkomen en daar installeer je de add-on Autocrat vanuit de Chrome webstore.
Dan is het een kwestie van stap-voor-stap de instructies volgen om alles goed te configureren. Geloof me, het lijkt ingewikkelder dan het is , zeker als je het een paar keer gedaan hebt.

Als voorbeeld heb ik dit certificaat bedacht, maar het kan natuurlijk van alles zijn. Denk aan het programma van een studiedag, de resultaten van een toets en ga zo maar door. In plaats van een PDF kan je ook een Google Document laten genereren en als je wilt kun je de link met het mailtje meesturen zodat het document verder bewerkt kan worden door de ontvanger. Daarmee ontstaan er nog veel meer mogelijkheden! Over alle features lees je hier meer. Met dank aan de makers Jared Carrano en Tim Cargan van Cloud Vision Labs die deze tools gratis beschikbaar stellen.

Wil je ook zo'n certificaat? Vul dan even dit formulier in.Excuses voor de lange screencast, maar die tijd had ik deze keer echt nodig om het goed uit te leggen...

1 opmerking:

  1. Autocrat is een hele mooie oplossing, maar zonder uw video was ik er niet zo makkelijk mee aan de slag gegaan. Bedankt hiervoor!

    BeantwoordenVerwijderen