24 april 2015

Namen netjes weergeven

Je stelt een formulier beschikbaar waarop onder andere voornaam, tussenvoegsel en achternaam ingevuld moet worden. Je wilt ze natuurlijk netjes hebben omdat ze bijvoorbeeld op een badge worden afgedrukt. En wat zie je dan? Dat heel veel mensen hun naam niet netjes invullen! De een houdt van alleen kleine letters, terwijl de ander CAPSLOCK aan heeft laten staan. Je gaat toch niet alles handmatig aanpassen?
Zowel in Excel als in Google Sheets is daar namelijk een trucje voor!

Bekijk mijn namenlijst in Google Sheets of in Excel, dan zie je wat ik gedaan heb.

Daarnaast heb ik de drie velden ook samengevoegd zodat je de volledige naam in één veld krijgt. Wil je een veld met tussenvoegsel, achternaam of juist andersom? Het kan allemaal! Bij dat laatste komt trouwens iets meer kijken dan domweg velden samenvoegen, want je wilt geen overbodige spaties.

Natuurlijk werkt het bij Google Sheets iets anders dan bij Excel, maar de resultaten zijn hetzelfde.
Google:
=(proper(A2)&" "&(if(B2>0;lower(B2)&" ";"")&proper(C2))

Excel
=BEGINLETTERS(A2)&" "&(ALS(B2>0;KLEINE.LETTERS(B2)&" ";"")&BEGINLETTERS(C2))

Overigens is dit een lijst met willekeurige namen waarover ik eerder schreef in dit bericht.

3 opmerkingen:

 1. Dag Willem,
  Daar is een hele handige add-on voor: Power Tools. Die kan al dit soort dingen (en nog veel meer) zonder allerlei lastige formules. Zie hier een filmpje met uitleg https://www.youtube.com/watch?v=IuubKrtejNQ

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @antoinette,
  Bedankt voor je reactie!
  Ik ken Power Tools en gebruik ze zelf ook veel, maar bovenstaande formulers kan je mooi "on the fly" gebruiken, terwijl ik Power Tools vaak gebruik voor bewerkingen achteraf.
  Daarnaast is het natuurlijk goed te weten hoe een en ander nu eigenlijk werkt. Ik vind het leuker wanneer ik weet wat ik doe in plaats van dat ik een tovertrucje uithaal;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Willem Bedankt! Ik heb ook liever formules (die vallen tenminste met enige moeite te begrijpen) dan tovertrucjes.

  BeantwoordenVerwijderen