12 april 2015

Objecten verplaatsen op een webpagina

Nadat ik de ganzenbordspelen van Herman van Schie en van Tiny Rossar met verplaatsbare pionnen beschikbaar had gesteld kreeg ik veelvuldig de vraag: Hoe doe je dat?

Laat ik voorop stellen: Dit is niets nieuws, maar kan al jaren! Ik maak gebruik van een Javascript, voor het eerst beschikbaar gesteld door Walter Zorn in 2002, maar daarna wel sterk verbeterd.
Wanneer je het Javascript bestand online zet kun je het met allerlei parameters aanroepen waardoor je heel veel mogelijkheden krijgt. Zo kun je niet alleen plaatjes verplaatsen, maar ook tekst of andere objecten die je tussen <div> tags plaatst.

In het geval van de pionnen heb ik er voor gezorgd dat de achtergrond van de gebruikte afbeeldingen transparant was. Maakt je pagina gebruik van iframes, dan kun je de objecten zelfs daaroverheen verplaatsen zoals je ziet bij het ganzenbordspel. De dobbelstenen draaien namelijk in een iframe.
De documentatie is beschikbaar in het Duits en Engels en voorzien van de nodige voorbeelden.

Volg de aanwijzingen uit de documentatie en experimenteer met de parameters. Waarschijnlijk kom je dan vanzelf op ideeën voor toepassingsmogelijkheden.

Wil je een ander voorbeeld zien waarbij dit script gebruikt wordt, kijk dan eens bij PicToDay van Harm Hofstede. Volgens mij heb ik het oorspronkelijke idee zelfs daar vandaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten