08 mei 2015

Je boeken inventariseren met een webcam

Heb je nog ergens een oude webcam liggen met usb aansluiting die je nooit meer gebruikt? Niet weggooien!
Je kunt hem namelijk perfect gebruiken als barcodescanner, bijvoorbeeld voor al je boeken.
Ik gebruik daarvoor Katanshi Barcode Reader die ik hier heb gedownload*).
Het mooie van dit programma is dat je een heleboel streepjescodes achter elkaar kunt downloaden en later kunt opslaan als .csv of .txt bestand. Dat bestand kun je weer aanbieden bij je eigen Google bibliotheek die alle gescande boeken dan automatisch inleest.
Je hoeft dus nooit meer ISBN codes of boektitels over te typen, want dat werk neemt die oude webcam je mooi uit handen. Ik heb het geprobeerd met een Logitech webcam van 10 jaar oud en die deed het prima. Ook een nog oudere Philips werkte naar behoren. Stel de camera scherp op zo'n 20 centimeter en je zult zien dat het werkt!
Een alternatief is BcWebcam die als voordeel heeft dat ook QR codes herkend worden. De eerstgenoemde vind ik echter prettiger omdat je daarmee in batch kunt werken.

Natuurlijk is er met de webcam en deze software nog veel meer mogelijk!

Je kunt namelijk ook zelf streepjescodes genereren met een Online Barcode Generator en die codes bijvoorbeeld op doosjes plakken. Zo kun je je leerlingen dan heel mooi winkeltje laten spelen waarbij ze de verschillende artikelen bij elkaar op moeten tellen. Of hang geheime boodschappen aan de muur. Het plaatje hieronder is zo gemaakt en kan weer gescand worden.


*) Probeer Katanshi Barcode Reader niet van de eigen site te downloaden, want die lijkt gekaapt en er staat alleen maar reclame op.

2 opmerkingen:

 1. Tymen Kuperus09 mei, 2015 05:39

  Hallo Willem, het tooltje om te scannen en de tip om hiervoor een oude webcam te gebruiken zijn zeer waardevol. Ik wil echter een kanttekening plaatsen bij het gebruik maken van de Google Bibliotheek. Google weet al heel veel van ons en persoonlijk vind ik dat eigenlijk al teveel. Door ook Google nog te voorzien van alle titels die ik lees begint er bij mij een Big Brother is Watching gevoel te ontstaan. Als ik echter zie wat er regelmatig op Facebook wordt geplaatst dan ben ik waarschijnlijk één van de weinigen die terughoudend is met het delen van mijn privé-leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Big Brother gevoel" ontstaan"?. Big Brother is er al hoor. Google weet waar je loopt,belt, wat je koopt aan boodschappen, waar bent met vakantie, waar en hoeveel liter brandstof je tankt. Ik denk dat je alleen niet het gevoel wilt hebben dat je het zelf vertelt aan ze. Begrijpelijk, maar helpen doet het niet.

   Verwijderen