13 juni 2015

Microsoft Wireless Display Adapter

Op weg naar het zuiden ben ik deze week even langsgegaan bij Prowise in Budel, waar ik hartelijk ontvangen werd door Erik, Henk en Michael. Leuk om even te sparren over de producten die ze daar allemaal mooi uitgestald hebben staan. Natuurlijk werd me gevraagd wat ik vond van de Windows Pro 2-in-1 tablet. Het is een apparaat dat twee werelden bij elkaar brengt: een tablet en een Windows computer. Mooi handzaam, niet te duur en met een accu die lekker lang meegaat. En toch miste ik wat aan het apparaat: een HDMI uitgang.

Overtuigend was het argument dat Michael vervolgens aanvoerde en dat getuigt van een duidelijke visie: "aan een tablet hoort geen kabel te zitten!"
"Ja maar", verweerde ik me, "nu kan ik zo'n ding niet meenemen voor bijvoorbeeld een presentatie".
Maar daar heb ik me dan toch vergist. Michael beende weg en kwam even later terug met een klein doosje. "Hier, probeer die maar even uit. We hebben er zelf nog nauwelijks mee getest, maar het doet precies wat jij wilt".
Wat ik meekreeg om te testen was een Microsoft Wireless Display Adapter, een kleine dongle met aan de ene kant HDMI en aan de andere kant een usb kabeltje voor de voeding.

Ik stopte het ding 's avonds in een hotel in een tv scherm, ging op mijn notebook naar: Apparaten, Projecteren, Verbinding maken met een ander beeldscherm en zag gelijk de dongle. Die dongle zag dat er om een verbinding werd gevraagd en liet een pincode zien. Even invoeren op je computer en voila, je hebt beeld!
De dongle blijkt gebruik te maken van het Miracast protocol en dat zit standaard in Windows 8.1

Android
Het wordt echter nog gekker. Op het doosje zag ik ook het Android logo en wat blijkt: Vanaf Android 4.2.1 wordt dat ook ondersteund! Dus ook dat uitgeprobeerd met een Samsung S4 en ja hoor, geen probleem! Dat betekent dat je een presentatie via bijvoorbeeld Google Slides zo vanaf je smartphone kunt afspelen op een beamer of tv scherm.

De adapter werkt dus "out of the box" maar wil je het een en ander instellen, dan moet je een Windows app installeren. Daarmee kun je de naam van de stick aanpassen en aangeven of je een pincode wilt gebruiken. Ook kun je dan indien nodig het beeldscherm schalen. Na installatie van de app werd er ook even een update uitgevoerd op de dongle, net zoals dat bij Chromecast en Apple TV gebeurt.

Terug naar Prowise, want ik mocht niet weg voordat ik even een rondje door het bedrijf had gemaakt. De opslag met die gigantische kartonnen dozen is ronduit indrukwekkend. Maar het woord dozenschuiven zul je mij niet horen gebruiken. Alles wordt gecontroleerd en niets gaat zo maar de deur uit. Het bezoek aan de afdeling waar gewerkt wordt aan Prowise Presenter was zeker zo interessant. Daar wordt door een leuk team hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het pakket, dat nu wordt klaargemaakt voor de Scandinavische en Amerikaanse markt. Zo wordt de hele beeldverzameling aangepast want in Amerika hebben ze geen euro's maar dollars, om maar wat te noemen. Tenslotte nog even langs de helpdesk, maar daar bleek niemand aanwezig. "Tsja, die hebben niet zoveel te doen", zei Henk;-)

De Microsoft Wireless Display Adapter is her en der te koop vanaf € 55. Op Tweakers vind je de nodige recensies. Wil je meer weten over het Miracast protocol en de verschillen + overeenkomsten met Apple TV en Chromecast, lees dan dit artikel.
Wat ik vergeten ben te vragen is of ik die stick nog terug moet brengen. Ik wacht het wel af...

5 opmerkingen:

 1. Ik begrijp dat een belangrijke drempel toch wel is de bijna 2x zo hoge prijs als bijvoorbeeld de Chromecast. Beiden hebben daarnaast als nadeel dat ze ook USB-poort als voeding moeten hebben. De monitoren in onze vergaderruimtes hebben wel HDMI, maar standaard geen USB-poort.

  En het zou natuurlijk té mooi zijn geweest als ook iOS gewoon hiermee kon samenwerken...

  Wat het argument over kabels aan een tablet betreft. Daar kan ik ze gelijk in geven. Maar een micro-HDMI aan de dock was natuurlijk wel mooi geweest. Want net als voor netwerkverbindingen geldt ook bij het beeldscherm dat draadloos flexibel is, maar bekabeld nog steeds betrouwbaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Pierre,
  Bedankt voor je reactie.
  Wat betreft de voeding, zou dat ook mogelijk moeten zijn via de HDMI zelf?
  Zo niet, dan lijkt me voeding via usb altijd nog beter dan de 220 V die de Apple TV nodig heeft.
  Overigens wordt de Microsoft adapter wel heel erg heet, dus ik ben benieuwd hoe lang hij het volhoudt.

  Verder is het ook bijzonder dat de adapter wel Android ondersteunt, maar Chrome niet.
  Met m'n Chromebook blijf ik dus aangewezen op Chromecast, dat binnenkort native ondersteund wordt, dus niet meer via een extensie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zover ik weet is voeding via HDMI niet mogelijk, dan moeten we nog een tijdje wachten. USB-C kan dat wel allemaal integreren en het zou me niet verbazen als je over een paar jaar die ook in beeldschermen en TV's ziet verschijnen.

  Wat de verschillen betreft, het zijn ook verschillende beestjes, zie bijvoorbeeld dit bericht met de opties naast elkaar: http://www.howtogeek.com/177145/wireless-display-standards-explained-airplay-miracast-widi-chromecast-and-dlna/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. lol, niet voor niets verwees ik in de laatste alinea al naar exact hetzelfde artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps, sorry, niet doorgeklikt. :)

  BeantwoordenVerwijderen