22 januari 2016

Google Expeditions nader bekeken

Op het brede podium van de BETTshow 2016 werd woensdag Google Expeditions getoond aan een groot publiek. Helaas kon ik daar niet bij zijn, maar Pierre Gorissen heeft er een prima verslag van geschreven en een filmpje gemaakt. Lees dus vooral zijn bijdrage!

Gisteren bij de Google stand ontmoette ik Gráinne Phelan die ik nog ken van de GTA training. Zij drukte mij een kaartje in handen voor een speciale Expeditions sessie in een ruimte elders in het grote Excel gebouw. Daar mochten we in klein gezelschap zelf kennis maken met de mogelijkheden van Expeditions, waarbij we op excursie werden meegenomen door een Googler uit Zweden.

Benodigdheden:

  • Een Android tablet voor de docent met de (gratis) Expeditions app
  • Net zoveel smartphones en Google Cardboards als er deelnemers zijn (max. 50) met app
  • Een router

Dat is alles: Er is namelijk geen internetverbinding nodig voor alle deelnemers om met Expeditions te werken!

De "excursieleider" start een scène uit de app en de deelnemers krijgen dat gelijk in hun cardboard te zien. Vervolgens kan hij een plek aantikken op zijn scherm en dan krijgen de deelnemers een pijl in beeld die hen naar die betreffende plek dirigeert. Ondertussen kan hij iets vertellen over die bezienswaardigheid. Pierre zal jaloers worden als ik vertel dat we zo meegenomen werden op een excursie onder water bij het Great Barrier Rif. We kregen vragen over wat we zagen, hetgeen ervoor zorgt dat de deelnemers ook "bij de les" blijven.
Ondertussen ziet de docent op zijn scherm waar de deelnemers ergens uithangen en of ze wel actief meedoen. Het was een geweldige ervaring om zo door een onbekende omgeving geleid te worden.

Het goede nieuws is dat Google de tool beschikbaar gaat stellen om zelf expedities te kunnen gaan aanmaken. Het slechte nieuws is dat Nederland daarbij voorlopig waarschijnlijk nog niet aan de beurt is. Je kunt je wel alvast aanmelden voor het programma. Daarnaast zal alle content die beschikbaar is voor Google Streetview gebruikt kunnen gaan worden!Naast het Great Barrier Reef hebben we nog een bezoek gebracht aan El Capitan in Yosemite en de London Tower Bridge. Geef deze tool in handen van creatieve mensen en je krijgt volgens mij de mooiste uitstapjes en rondleidingen. Wat te denken van een virtuele excursie?

Bekijk als voorproefje alvast de volgende treks.
Bekijk ook het interview met Jonathan Rochelle, product manager bij Google, die Expeditions introduceerde op de BETTshow in Londen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten