08 januari 2016

Hoeveel plekken zijn er nog vrij?

Een tijd geleden heb ik berichten geplaatst over FormRanger, een add-on voor Google Forms waarmee het mogelijk is om formulieren te maken waarbij de meerkeuzevragen gevuld worden vanuit een Google Sheet. Zo kun je met wat extra code FormRanger ervoor laten zorgen dat het aanbod verdwijnt wanneer het maximaal aantal inschrijvingen voor een workshop bereikt is. Deze voorbeeldcode blijkt nog regelmatig gebruikt te worden.
Deze week kreeg ik echter de vraag of het ook mogelijk is om het aantal nog beschikbare plekken te laten zien. Mijn eerste reactie was: Dat kan niet!
Maar de vraag liet me niet los en ik denk dat ik nu toch een manier heb gevonden waarmee het wel mogelijk is. Het is echter redelijk ingewikkeld en niet weggelegd voor mensen die vrijwel nooit met Google Forms werken. Toch vond ik de uitdaging groot genoeg om het idee uit te werken en er een screencast van te maken.

Ik stel de bijbehorende sheet beschikbaar voor wie ermee wil gaan experimenteren, maar kan helaas geen ondersteuning geven wanneer je het niet werkend krijgt. Er zitten namelijk nogal wat slimmigheidjes in de code, maar daarmee ook de nodige addertjes onder het gras. Het formulier ziet er zo uit en kun je uitproberen. Je zult zien dat na het invullen en opnieuw openen van het formulier het getal achter het aanbod verandert. Dat is het aantal nog beschikbare plekken. Dit wordt dus dynamisch na iedere inzending aangepast! Ik vond het een leuke puzzel en heb hier ook weer het nodige van geleerd.
Lijkt het jou ook leuk en ga je hiermee werken? Laat me dan even weten hoe het gegaan is!

9 opmerkingen:

 1. Beste Willem,

  Bij dit type formulieren zit nog een vervelend addertje onder het gras. Ik had een document waar met behulp van de add-on Choice Eliminator uit een lijst een keuze gemaakt kon worden. Als de keuze was gemaakt werd ie na verzenden uit de lijst verwijderd. Reuze handig, bijvoorbeeld om ouders een tijdstip voor een gesprek te laten kiezen.

  Maar.... als ouder A het formulier invult en daarbij een keuze aanklikt en men stuurt niet direct het formulier in dan kunnen problemen ontstaan. Wanneer nl. in de tussentijd ouder B het formulier oproept en toevallig dezelfde tijd kiest en meteen verzend dan gaat het fout.
  Wanneer ouder A het formulier alsnog verzend krijg ik tweemaal en in sommige gevallen zelfs meer dubbele aanmeldingen voor dezelfde tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Unknown,
   Als je mijn screencast afluistert zul je horen dat ik aan het eind precies dezelfde kanttekening maak.
   Gelukkig leren mensen steeds beter om te gaan met formulieren, vooral dankzij ticket bestelservices en veilingsites, waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk te reageren:-)

   Verwijderen
 2. Wim van Koppenhagen08 januari, 2016 20:09

  Willem, sorry dat ik Unknown heb gereageerd.... en ik heb het eind van de screencast niet afgekeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt! Wat een geweldig voorbeeld van de mogelijkheden van Google forms! Heel goed te gebruiken bij kerstlijstjes, talentenmiddagen, knutselmiddagen etc.! Omdat ik FormRange nog niet kon heb ik wel eerst je screencast van januari 2014 bekeken. Het werkt fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ga ik eens goed induiken, Willem! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ga ik eens goed induiken, Willem! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super hoor! Ik ontdekte vandaag de post uit januari 2014, voor een formulier met een 'limiet' voor onze studie uitstap met onze 2de jaars op school, en deze avond klikte ik dan door naar deze!
  Ik probeer het vandaag uit en hou je op de hoogte! Er gaan meer dan 200 leerlingen zich inschrijven eind januari voor een workshop met beperkte plaatsen. Dat wordt nog spannend... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super hoor! Ik ontdekte vandaag de post uit januari 2014, voor een formulier met een 'limiet' voor onze studie uitstap met onze 2de jaars op school, en deze avond klikte ik dan door naar deze!
  Ik probeer het vandaag uit en hou je op de hoogte! Er gaan meer dan 200 leerlingen zich inschrijven eind januari voor een workshop met beperkte plaatsen. Dat wordt nog spannend... :)

  BeantwoordenVerwijderen