07 juli 2016

QR codes genereren

Voor een project waarover ik in de loop van volgend jaar meer kan vertellen heb ik een aantal QR codes nodig. Nu zijn er diverse online QR code generatoren beschikbaar, maar die deden eigenlijk geen van alle wat ik precies wilde, dus heb ik op basis van een Google API en wat Javascript zelf een generator gemaakt waarbij ik makkelijk de grootte kan kiezen. Voorwaarde binnen dat project is dat de code makkelijk en op afstand goed is uit te lezen.

Zo'n QR code generator vertaalt gewoon de karakters die je invoert naar blokjes. Dus hoe meer tekst of hoe langer de url, des te meer blokjes je krijgt. En hoe meer blokjes, hoe lastiger het is voor een scanner om de code goed uit te lezen. Dus is het slim om de url waarvan je een QR code wilt hebben eerst in te korten met een URL shortener. Ik gebruik daarvoor altijd goo.gl.
Bijkomend voordeel is dan dat je gelijk de beschikking krijgt over statistieken. Goo.gl houdt namelijk keurig bij hoe vaak een url wordt opgeroepen. Daarnaast maakt goo.gl ook nog automatisch een QR code aan, maar die heeft een grote witte rand die ik niet wilde hebben, vandaar dat ik zelf een generator gemaakt heb.
Hieronder zie je QR codes van dezelfde url, waarbij de tweede variant eerst kleiner is gemaakt via goo.gl

https://docs.google.com/presentation/d/1o2Ego
BJeBw69LK8MpTmKj5LrsFfunkpYEbNjm2B
P_nI/pub?start=true&loop=true&delayms=3000
https://goo.gl/TJCtxk
Het verschil in complexiteit van de QR codes zal hiermee gelijk duidelijk zijn! De rechter is natuurlijk veel makkelijker uit te lezen dan de linker.

2 opmerkingen:

  1. Wat is / zijn nu typische toepassingen waar een QR code zinvol kan zijn? Een link in de tekst zetten heeft hetzelfde effect. En er op klikken is voldoende. Voor de QR is nog een reader nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is handig voor al het drukwerk. visitekaartjes, brochures, flyers waarin je mensen extra info wilt geven. Dat doe je middels QR. Inderdaad niet in digitale vorm!

    BeantwoordenVerwijderen