22 februari 2019

Handleiding Google Forms

Al een paar jaar besteedt Wouter Buelens op zijn weblog Digidactiek in de klas onder andere aandacht aan de mogelijkheden van Google Forms. Hij heeft alles gebundeld in een handleiding die steeds geactualiseerd en daarmee uitgebreider wordt. Vorige week publiceerde hij de laatste versie in een blogpost. Alleen al de inhoudsopgave geeft een indruk van de grote hoeveelheid informatie die hij verzameld heeft.
Het is wel een heel lange blogpost geworden! (70+ pagina's)

Dus vroeg ik me af of een en ander niet wat toegankelijker gemaakt kon worden. Ik nam contact op met Wouter met de vraag of ik zijn materiaal in een Google Doc mocht plaatsen. Ik zag een aantal voordelen, temeer omdat ik weet dat deze handleiding ook vaak wordt uitgeprint. Wouter gaf me toestemming en vervolgens heb ik de moeite genomen om de hele blogpost met copy-paste over te hevelen naar een Google Document en wat te redigeren.
Ik zag gelijk een aantal voordelen:
Door slim gebruik te maken van koppen en subkoppen wordt de inhoudsopgave automatisch gegenereerd.
  • Het invoegen van screenshots gaat veel eenvoudiger
  • Er wordt automatisch een PDF bestand gemaakt
  • Het maken van interne verwijzingen gaat een stuk makkelijker
  • Er kunnen meer auteurs samenwerken aan dit groeidocument
  • Het aanvullen van de handleiding wordt een stuk eenvoudiger
  • Het document kan makkelijk gepubliceerd worden
Wouter gaf me zijn toestemming met dit als voorlopig resultaat.
Ik zeg voorlopig, want inmiddels hebben zich een paar mensen gemeld die ook graag willen bijdragen om deze handleiding actueel te houden, geweldig! Er zijn zelfs al ideeën om in dezelfde stijl een apart document te publiceren over het gebruik van add-ons in Google Forms.
Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen... ;-)

Ik weet dat we veel mensen een plezier doen met deze publicatie. Daar mag wat mij betreft wel wat tegenover staan:
Zie je iets in deze handleiding dat niet klopt of heb je een aanvulling/tip om de handleiding nog beter te maken, geeft het dan vooral aan ons door!

En stel dát er een handleiding add-ons voor Google Forms komt, welke mag daarin dan niet ontbreken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten