03 januari 2006

Backchannels in het klaslokaal?

Vanaf het moment dat ik las over het werken met behulp van een backchannel bij het geven van een presentatie (tijdens de LesBlogs conferentie in Parijs) heeft me dat geintigreerd en niet meer losgelaten. Binnenkort mag ik zelf een paar presentaties geven (over weblogs in het onderwijs) en ik zit me af te vragen hoe ik het zou vinden als er zo'n scherm achter me zou staan. Wat is een backchannel? Het is niet meer dan een groot beamerscherm waarop iedereen die een laptop heeft vanuit de zaal direct kan reageren op datgene wat er gezegd wordt op het podium. De reacties verschijnen daarmee gelijk voor iedereen in beeld en de presentator kan erop ingaan, bijv. als er langs die weg vragen gesteld worden. Je loopt natuurlijk ook het risico dat iemand zegt: "wat saai, bullshit!" of zoiets. Je stelt je dus heel kwetsbaar op! Toch denk ik dat ik die uitdaging wel aan zou durven gaan. Ik houd wel van leven in de zaal. (Ik vraag ook altijd of mensen hun mobieltjes alsjeblieft áán willen laten staan zodat we kunnen zien wie er belangrijk is.) Terug naar de backchannels. Op de conferentie van ICT op school stonden er 2 microfoons in de zaal. Denk je dat er iemand heen durft te lopen? Nog erger is de man of vrouw met microfoon die "zo bij je komt" als je je hand opsteekt. De schakelaar staat niet aan of hij gaat rondzingen. Dan lijkt me zo'n beamerscherm dus een uitkomst! In Parijs werd gewoon gebruik gemaakt van een IRC kanaal. Ik heb zitten kijken of daar ook iets anders voor te gebruiken is.
Laat ik eerst de overstap maken naar het klaslokaal of de collegezaal. Er zijn steeds meer scholen met een Smart- of Activeboard en die staan vaak in lokalen waar meerdere computers zijn. Daarmee zou je dus in zo'n situatie ook met een "backchannel" kunnen gaan werken. Wat is dan het voordeel ten opzichte van gewoon je vinger opsteken en een vraag stellen? Tja, zeg het maar. Misschien is het handig als je weet wie welke vraag gesteld heeft, omdat je terug kunt scrollen. Ook kun je afspreken dat iedereen alvast een vraag mag formuleren en stellen als deze te binnen schiet, maar dat je pas aan het eind van de presentatie erop in gaat. Ik kan me allerlei werkvormen voorstellen, maar ben benieuwd naar reacties van mensen die al werken met een Smartboard.
Misschien is het ook iets voor de rijdende school of de ziekenhuisschool? In dat geval heb je natuurlijk ook beeld en geluid nodig. Zoeken via Google naar "backchannel software" bracht me bij http://www.userplane.com/. Wanneer je hier een (gratis) account neemt krijg je de mogelijkheid om een webchat kanaal op te zetten. Via dat kanaal kan je dus berichten plaatsen zoals hierboven geschetst, maar als je een webcam hebt kun je die ook toevoegen! Zo kunnen anderen je dus zien en horen! Dat zou ik vanavond (zullen we zeggen om 21.00 uur?) heel graag eens uitproberen met een aantal mensen. Het mooiste is dan als je van te voren een account hebt genomen, helemaal als je een webcam hebt. Verzamelpunt is: http://www.easy2do.nl/webchat .
Voordat ik op dit programma terechtkwam heb ik gekeken naar zgn. shoutboxes of tagboards. Dat zijn vaak kleine smalle schermpjes die je op je website kunt plaatsen en waar bezoekers hun reacties kwijt kunnen. Mijn idee was dat dit ook te gebruiken zou zijn als backchannel. Ik dacht iets gevonden te hebben wat ik geplaatst heb op: http://www.karssenberg.nl/smartshout/ Probeer het maar uit, het werkt naar behoren... zolang je zelf wat doet. Het scherm ververst namelijk niet als je niks doet, dus voor zo'n beamer of smartboard scherm is het minder geschikt, tenzij ik er een autorefresh in zet, en dat geknipper vind ik weer minder mooi. Mochten er mensen zijn die het lezen tot hier hebben volgehouden: gefeliciteerd, en als je tips voor me hebt die mij verder helpen in m'n ideeën over backchannels dan hoor ik het graag. Ook als je het helemaal niet ziet zitten stelik je reactie bijzonder op prijs. Zelf zie ik zo'n werkwijze als opperste vorm van democratie in de les, maar misschien wordt het anarchie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten