27 januari 2006

Digital Parents

Op de scholenlijst mailinglist waarvan ik moderator ben woedt al meer dan een week een felle discussie over de voors en tegens van het gebruik van MSN door kinderen. Nadat ik heb opgemerkt dat je via MSN nu ook al RSS feeds kunt genereren en versturen reageert een ander als volgt:
Microsoft voelt de hete adem van Google en probeert hen een slag voor te zijn. We zullen naar een andere soort van communicatie gaan, iets waar wij nu iets van merken. Kinderen groeien hier mee op. Wij als 'ouderen' proberen tegen te stribbelen, maar het zal deel worden van ons leven:
Het netwerk omsluit de mens: the wireless human is here.

Daarop komt al snel de volgende reactie:

Beste...
Je hebt gelijk dat kinderen opgroeien in een wereld vol techniek. Maar vergeet niet dat wij als ouderen (alhoewel ik met mijn 25 waarschijnlijk een stuk jonger ben dan de gemiddelde lijster) samen met de techniek opgegroeid zijn. En de kennis die wij hierbij hebben opgebouwd, stelt ons veel beter in staat om met computers om te kunnen gaan dan kinderen.Als oudere heb je namelijk een veel beter inzicht in de werking van de computer. Als je hebt gewerkt met vroege versies van WP, weet je wat het onderwater scherm is. Hierdoor weet je dat een tekst in een tekstverwerkingsprogramma is opgemaakt door middel van codes die door het computerprogramma worden gelezen en omgezet in een mooi opgemaakte brief.Vanaf hier is de stap naar het opmaken van een website in HTML dus al een stuk makkelijker.Natuurlijk kun je er niet omheen dat we tegenwoordig een net-generatie hebben die opgegroeid is met nieuwe technologieën (die door hen niet eens als nieuw of modern wordt gezien) en die daardoor makkelijker met technologieën gaat experimenteren. Maar dit betekent niet dat zij beter met deze technologieën kunnen omgaan dan de ouderen, alleen dat zij er meer mee aanklooien.Daarom vind ik het zo jammer dat het oud zijn vaak als excuus wordt gebruikt om het gebrek aan kennis van- en vaardigheden met nieuwe technologieën te verklaren. Door dit extra te benadrukken, creëer je een self-fulfilling prophecy waarin ouderen bij voorbaat afstand houden als het om nieuwe technologieën gaat.Vergeet dus alle leuke verhaaltjes en anekdotes van de goeroes die zo mooi weten te vertellen hoe goed de nieuwe net generatie is en hoe ver wij als digitale immigranten hierop achterlopen. Bedenk hoeveel je al weet en hoe je nieuwe technologieën en de mogelijkheden hiervan hebt zien groeien. En ga ervan uit dat jij zelf met jouw achtergrond alle nieuwe technologieën dus veel makkelijker aan moet kunnen leren dan je leerlingen.Jullie zijn namelijk geen "digital immigrants" die een inburgeringcursus moeten volgen. Nee, jullie zijn "digital parents" die de technologie zich hebben zien ontwikkelen en die, hoewel ze soms wat moeite hebben om deze "digital pubers" op te voeden, uiteindelijk toch de oude(rwetse) en wijze ouders blijken te zijn!Misschien dat de goeroes deze metafoor maar eens moeten gaan gebruiken i.p.v. die van de digital immigrant. Wie weet kunnen de ruzies over de generatiekloof thuis dan weer over bijv. de muzieksmaak gaan...
Met toestemming van de auteur overgenomen. Hij besluit zijn mooie verhaal met het volgende Post Scriptum:
PS: Zou iemand mij dit mailtje over 30 jaar terug kunnen sturen?
Want ik vraag me wel af hoe ik op mijn 55ste met nieuwe technologieën om ga (of juist niet).
Alle mensen... als ik dan nog leef ben ik 83! Ik durf er niet aan te denken hoe we dán hiertegenaan zullen kijken.

1 opmerking:

  1. Wim van der Steen27 januari, 2006 11:13

    Mijn reactie is natuurlijk niet anoniem.
    Alleen vergeten de naam in te vullen.
    Bij deze dus.

    BeantwoordenVerwijderen