14 februari 2006

Dotmobi, een eigen domein voor mobieltjes

Vanaf mei komt er een eigen domein voor mobieltjes. Dit lees ik net in Techzine. De organisatie van dit domein is in handen van mTLD. Dit is een Iers bedrijf dat Ericsson, Microsoft, Nokia, Samsung, T-Mobile en Vodafone tot haar investeerders kan rekenen. Ook GSM Association, de organisatie achter de GSM-standaard, steunt dit bedrijf. Volgens mTLD zijn veel websites te groot voor mobiele telefoons of niet opgemaakt voor de kleine gsm schermen. Het .mobi domein moet hiervoor een oplossing bieden omdat het alleen websites gaat bevatten die bedoeld zijn voor mobiele telefoons en zakcomputers. Om webmasters een handje te helpen gaat mTDL stijlgidsen schrijven, en het eerste voorbeeld is inmiddels al online.
In eerste instantie kunnen alleen houders van een copyright een .mobi domein registreren. Denk hierbij aan bedrijven. Dit zal in juni mogelijk zijn en vanaf 28 augustus kan iedereen een .mobi domeinnaam registreren.
Nieuwsgierigen kunnen met hun gsm of pda naar demo.mtdl.mobi surfen. Hier zien ze allerlei links naar showcase-sites en investeerders van mTDL, zoals Nokia en Vodafone.
Met behulp van de stijlgids kunnen wij webloggers dus alvast ons voorwerk gaan doen om ook onze weblogs volledig geschikt te maken voor mobieltjes. De vraag voor mij is of we kunnen volstaan met wat stylesheet aanpassingen of dat we echt met een tweede versie moeten gaan komen die geoptimaliseerd is voor weergave op een mobieltje. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat deze feature standaard ingebouwd gaat worden in bijv. Wordpress, Nucleus en andere weblogtools. Uiteindelijk lijkt me dat het meest logische!
Ook voor webmasters van onderwijsinstellingen lijkt het me verstandig om de stijlgidsen goed te gaan bestuderen. Alle studenten hebben een mobieltje en daar kunnen we natuurlijk een veel beter gebruik van maken dan het af en toe doorgeven van een roosterwijziging...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten