13 februari 2006

Storing webserver

Genietend van een rustige zondagmiddag kwamen er opeens een paar verontrustende mailtjes binnen:
"Hoi Willem,
Heb je de beveiliging wat té strak aangehaald? Ik krijg een verzoek om een wachtwoord als ik naar je site ga."

Nee hè, het zal toch niet waar zijn? Daar waar ik me afgelopen week nog afvroeg wie er wel eens een back-up van z'n weblog maakt toen Pierre meldde dat zijn wachtwoord gekaapt was, zie ik nu opeens allerlei doemscenario's opdoemen. Ik naar m'n site, maar die bleek inderdaad opeens om een wachtwoord te vragen. "Iemand moet mijn wachtwoord geraden hebben en daarmee zijn ingelogd in het selfservice menu om bij wijze van waarschuwing alle directories dicht te zetten" was het eerste waar ik aan dacht. Ik kon gelukkig nog wel ftp'en en ben als een gek alles binnen gaan halen. Daarna natuurlijk m'n wachtwoord veranderd en dat eindigde in een foutmelding bij Vevida. Zou er misschien wat anders aan de hand zijn? Nadat ik een call had aangemaakt kreeg ik de volgende reactie:
"Vanwege een storing met de webservice IIS van de webserver iis-24, zijn de websites op deze webserver momenteel onbereikbaar. Deze storing is deze middag begonnen, en de eerste pogingen om deze machine te repareren zijn helaas nog niet geslaagd.
Wij doen ons best om de server zo spoedig mogelijk alsnog online te krijgen, maar mocht dit niet lukken dan zullen wij deze maandagochtend vervangen door een nieuw exemplaar, om zodoende toch uw websites weer in de lucht te krijgen. Onze excuses voor de overlast."
Het lag dus helemaaal niet aan mij!!! De mailtjes bleven inmiddels binnenkomen en dan merk je dus pas hoeveel mensen je site bezoeken, ook als deze niet is bijgewerkt en dus zonder een RSS feed seintje. Eigenlijk verbaast mij dat, maar het deed me natuurlijk wel goed! Nu heb ik een storing van zo'n tijdsduur en derelijke omvang nog nooit meegemaakt bij Vevida dus ik ging slapen in de overtuiging dat het vandaag wel goed zou zijn... nee dus!
Vanmrgen kreeg ik eeen nieuwe melding:
"Door een storing met één van onze AD (Active Directory) servers zijn websites op dit moment moeilijk bereikbaar. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een inlogscherm op de website verschijnt, dat commando's via myVEVIDA niet zo snel uitgevoerd worden e.d. Engineers zijn onderweg en zullen proberen de problemen op te lossen. Indien nodig zal ter plekke een nieuwe AD server geïnstalleerd worden. Onze excuses voor de overlast."
Al met al heeft het dus meer dan 24 uur geduurd en zat ik al te overwegen op een ander domein een schaduwblog in te richten en feedburner daar maar naartoe te laten wijzen, in de veronderstelling dat de meeste bezoekers mijn weblog volgen via de feedburner feed. Er blijken dus ook "live" bezoekers te zijn die zo maar langskomen en die wil ik niet teleurstellen. Fijn dat jullie mij volgen en leuk dat jullie het meeste nog interessant vinden ook:-) De feedback motiveert me zeker om zo door te gaan!
Een tip: als je een bookmark hebt gemaakt, kijk dan of die wijst naar: www.trendmatcher.nl en niet naar www.karssenberg.nl/weblog Mocht Vevida nog eens zo'n storing hebben, dan kan ik www.trendmatcher.nl makkelijk redirecten naar een andere plek. Hetzelfde geldt voor de feed: gebruik die van feedburner, en niet de originele die door blogger.com wordt aangeboden. Ik hoop tenminste dat mijn redenatie klopt, en anders wordt ik wel gecorrigeerd...

1 opmerking:

  1. Willem,
    Altijd heel vervelend zo'n gebeurtenis. Pas DAN realiseer je je goed hoe afhankelijk je al bent van dit soort diensten. Ik vind dat een onprettig gevoel. Daarom gebruik ik blog software waarbij het bronmateriaal altijd op mijn eigen PC (pardon, sinds vandaag mijn eigen Mac) staat. ALS er dan iets mis gaat kan ik door een druk op de knop naar een andere plek publiceren.

    Goed dat je nog even benadrukt dat iedereen controleert of hij wel de juiste urls gebruikt voor blog en feed. Dat wordt gauw vergeten.

    P.S. Vanwege de problemen bij Vevida werden ook de webfeed lezers getrakteerd op een log-in scherm (althans als hun feed-lezer daar tegen op gewassen was)

    BeantwoordenVerwijderen