19 maart 2006

Audiocomments revisited

Vanmorgen ontving ik opnieuw een audio reactie op mijn vorige bercht. Pierre stelt daarin terecht vast dat we op deze manier tegen het probleem aanlopen dat je geen discussie kunt opzetten tussen mensen die er voor kiezen om een tekstbericht in te typen en mensen die er voor kiezen om een audiobericht in te spreken.
Mijn weblog is niet zozeer waardevol vanwege de berichten die ik plaats, maar vooral ook dankzij de reacties van anderen en de discusssie die daardoor soms ontstaat.
(Tenminste, dat zou ik graag willen: reageer dus meer!)
Pierre snijdt daarmee een belangrijk punt aan. Hoeveel bezoekers nemen de moeite om de gesproken reactie van een ander aan te klikken en te beluisteren?
Dus wil je die toch als tekst hebben! Op termijn voorspelt Pierre daarom mogelijkheden in de zin van spraakherkenning. Naast text to speech krijg je dan dus ook speech to text. Een tijdje terug heb ik daar inderdaad mee geexperimenteerd, maar dat klinkt nu nog nergens naar. Feed2podcast.com bouwt een Engelstalig weblog trouwens al wel keurig om van tekst naar podcast!

Hier de audio reactie van Pierre:
Hieronder de reactie van Pierre uitgeschreven:
Kijk, dat is nu weer het verschil met een tekstreactie: als je een audioreactie gaat inspreken moet je je altijd afvragen of er nu bij aangegeven wordt wie dit is die nu aan het praten is of moet ik dat nog gaan vertellen. Nou, dit is Pierre in ieder geval met nog een audioreactie. Zonder borrel op en niet vantevoren uitgeschreven.
Ik denk dat je inderdaad gelijk hebt dat dit nog een redelijk hoge drempel is voor heel veel mensen. Je zult toch een beetje gewend moeten zijn om gewoon maar een boodschap in te spreken.
Hoewel ik niet zo enthousiast was over de spraakherkenningsmogelijkheden in Vista denk ik dat naast de eenvoudigere mogelijkheid waar je op rekent om audioberichten als reactie onder je weblogberichten te plaatsen dat ook spraakherkenning een belangrijke rol kan gaan spelen.
Een van de problemen namelijk die we nu hebben is dat je geen discussie kunt opzetten tussen mensen die er voor kiezen om een tekstbericht in te typen en mensen die er voor kiezen om een audiobericht in te spreken.
Nou, met spraakherkenning kun je dat wat jij gedaan hebt -jij schreef eerst het bericht uit en sprak het later in- natuurlijk ook omdraaien, dat ik gewoon een bericht in m'n microfoontje inspreek en dat voor de mensen die liever lezen gewoon de tekstvariant ook zichtbaar wordt. Dan kun je er in ieder geval voor zorgen dat er een tekstlijn zichtbaar is. Als we dan ook de spraaksynthesizers voor het Nederlands wat verbeteren dan kun je er ook voor kiezen dat je de hele discussie ook weer naluistert. In sommige gevallen voor de mensen die het zelf inspreken dan gewoon met de eigen stem en in de andere gevallen voor de mensen die ervoor kiezen om het in te typen in de computerstem. Voor het Engels al beschikbaar, voor het Nederlands nog niet, maar, zoals al vaker gezegd: alles wat we vandaag verzinnen is er morgen!
Groetjes, hoi...

1 opmerking:

  1. Wauw, jij bent maf! (en dat bedoel ik niet als belediging) Als ik had geweten dat jij dit helemaal zou gaan uitschrijven dan had ik de reactie wat korter gehouden! ;-)

    p.s. jouw commercial was nog op tijd binnen, de aflevering van vandaag is/was nog niet opgenomen dus hij komt er in!

    BeantwoordenVerwijderen