23 maart 2006

Extravert, individueel en erg innovatief

Dit ben ik niet hoor!Maak je geen zorgen, ik heb geen last van een 50+life crisis, maar waar ik me deze week nog "digital parent" noemde weet ik nu dat ik tot nog een categorie behoor: die van de Vrijgevochten Vooroplopers. Tenminste, die keuze heb ik maar voor mezelf gemaakt. Ik mocht kiezen uit de volgende typologiën:

Type 1 – Behoudende Zorgzamen
Kenmerken van de Behoudende Zorgzamen (1 miljoen mensen) zijn sociaal, conservatief en traditioneel. Daarnaast vindt deze groep het belangrijk geaccepteerd te worden door anderen. Belangrijke waarden zijn beheersing en gehoorzaamheid. De Behoudende Zorgzamen zijn niet erg innovatief; dit is meestal de laatste groep die een nieuw product of nieuwe technologie omarmt.

Type 2 – Oudere Afwachtenden
Deze groep (400.000 mensen) is onopvallend en sociaal, en maakt weinig gebruik van media. Een comfortabel leven, volwassen liefde (seksuele én geestelijke intimiteit), vergeving, wijsheid en acceptatie door anderen staan hoog op de wensenlijst. Volgens Oudere Afwachtenden bieden de meeste nieuwe producten geen inhoudelijke verbetering. Merkvertrouwdheid is dan ook belangrijk.

Type 3 – Stoere Prijsbewusten
Prijsbewust, opgewekt, plezier, hedonisme, onafhankelijk, een stoere houding en interesse in elektronica zijn enkele kenmerken van de Stoere Prijsbewusten (550.000 mensen). Deze groep is het meest prijsbewust van alle 50+ers en hecht veel belang aan acties en aanbiedingen. Dit type is relatief jong (43% is tussen de 50 en 55 jaar) en voelt zich niet heel erg betrokken bij de buitenwereld.

Type 4 – Jongere Ruimdenkers
De Jongere Ruimdenkers (475.000 mensen) zijn innovatief, progressief, sociaal en stijlvol. Ze vinden eerlijkheid, betrouwbaarheid en ruim van geest zijn belangrijk. Internet is de belangrijkste mediabron voor deze groep, televisie kijken of radio luisteren doen ze nauwelijks. Aantrekkelijke, creatieve en betrouwbare merken hebben een streepje voor onder Jongere Ruimdenkers.

Type 5 – Vrijgevochten Vooroplopers
Extravert, individueel en erg innovatief: enkele kenmerken van de Vrijgevochten Vooroplopers (1,2 miljoen mensen). Deze groep omvat de meeste innovators/early adopters. Ze zijn bedreven in het gebruik van computers, internet en mobiele telefoon, en hebben thuis de beschikking over deze zaken. Mensen in deze groep zijn zware mediagebruikers, zowel van traditionele als van nieuwe(re) media.

Veel meer informatie over het totstandkomen van deze indeling en wat je daar dan weer mee kunt is te vinden op de website: www.50plusexpertisecentrum.nl
Daar is ook een (gratis) boekje op te vragen met de titel: "50+: hoezo homogeen? Vijf typologieën". Het biedt inzicht in de diverse kleuren en voorkeuren van een dynamische, levenslustige en koopkrachtige doelgroep. Naast de segmentatie gaat dit boekje in op de belevingswereld, houding en kernwaarden van 50+ers, en op de beleving van deze groep op het gebied van auto’s, banken, mobiele telefonie, beeld en geluid, persoonlijke verzorging en voeding.
Ik ben heel benieuwd hoe ik mezelf daarin terugvind!
Natuurlijk hoop ik dat er ook nog wat in staat over onderwijs (en ICT). Wat moet zo'n bericht anders in dit weblog?
De slogan "geeft kleur aan grijs" snap ik trouwens niet helemaal. Veel mensen zeggen juist dat ik zo'n mooie kleur heb...

1 opmerking:

  1. Misschien dat we je dan voortaan maar een "digital grandparent" moeten gaan noemen Willem ;)

    BeantwoordenVerwijderen