07 april 2006

Pilotscholen gezocht voor Wikikids

Pilotscholen gezocht voor Wikikids internet-encyclopedie voor en door kinderen.

Al jaren ben ik moderator van de scholenlijst. Deze Yahoo mailinglist (een soort van web1.5 social folksonomy avant la lettre) heeft meer dan 350 deels zeer actieve leden die allerlei ICT ervaringen op onderwijsgebied met elkaar delen. Eind vorig jaar hoorde ik dat Kennisnet 50 wiki licenties heeft gekocht (voor 3 jaar) en op zoek was naar goede initiatieven om ze te kunnen inzetten. In feite was één bericht op de scholenlijst toen voldoende om een prachtig idee te laten ontstaan, waar sindsdien een aantal mensen heel veel tijd in heeft gestoken. Na een paar maanden van voorbereidingen achter de schermen komen zij nu met een persbericht naar buiten en ik wil dat bericht hier graag plaatsen:

We need you!
We hebben je hulp nodig voor een heel bijzonder project. We zoeken pilotscholen die vast nu al mee willen doen aan WikiKids, de eerste on-line interactieve internet-encyclopedie voor kinderen, maar ook gemaakt door kinderen.

Waarom dan wel?
Je kent het natuurlijk allemaal, zoek dat maar even op het internet op. Vaak is de gebruikte taal niet voor kinderen geschikt. Daar willen wij nu wat aan doen, samen met jullie. Dus een plek op internet waar je als kind informatie kunt halen en brengen. Een uitgelezen manier om anders aan het werk te gaan met kinderen. Ontzettend gaaf om samen met onbekenden en bekenden een gemeenschappelijke encyclopedie te maken.

Wie zijn wij?
Wij zijn gewoon een groepje leerkrachten/ict-ers van deze Scholenlijst die de koppen bij elkaar hebben gestoken om dit project van de grond te tillen. Wij kennen elkaar via deze lijst en zijn zeer actief met dit project bezig. De projectgroep bestaat uit Gerard Dümmer, Leen Faas, Harm Hofstede, Ronald de Moor en Harry Spoelstra en wordt ondersteund door Kennisnet en Wikipedia Nederland. Momenteel is ook een ander lid van de Scholenlijst, Albert Lubberink van Tiptoptaal bezig met het maken van een schrijfwijzer, welke als hulpmiddel kan dienen voor de kinderen. Tevens speelt Andrea van de Putten een zeer belangrijke rol m.b.t. de vormgeving, tekenen van logo en andere zaken. Net als www.wikipedia.nl proberen we www.wikikids.nl draaiend te houden met vrijwilligers.

Wat houdt het in?
WikiKids moet net als de volwassen vorm Wikipedia een plek zijn op internet waar je als kind in begrijpelijke woorden kunt vinden wat iets betekent, hoe iets werkt, wanneer iets is gebeurd o.id.
Maar ook de plek waar je informatie neer kunt zetten die er nog niet is en waar het kind toevallig heel veel vanaf weet. of de informatie kunt aanvullen als het kind vindt dat er nog niet genoeg staat. Alles is dus voor kinderen en door kinderen geschreven. Natuurlijk is daar wel de nodige sturing, structuur en controle noodzakelijk, maar dat zal altijd blijven. De doelgroepen zijn momenteel de leerlingen vanaf groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs.

Heeft u interesse om als pilotschool mee te doen met uw kinderen ga dan snel naar www.wikikids.nl. Het mag natuurlijk ook een collega zijn. Wellicht wil u binnenkort wel moderator worden? Er wordt u dan ook een cursus aangeboden.

Het is de bedoeling dat we eerst proberen met de pilotscholen al wat vulling te geven voordat de echte boodschap via de daarvoor geëigende mediakanalen naar buiten komt. Uitgebreide informatie is te vinden bij www.wikikids.nl klik op MEEHELPEN of BEGELEIDERS.
Is er meer informatie nodig, ga dan op zoek naar handleidingen voor diverse zaken. Een mooi overzicht geeft ook de knop alle pagina’s aan de linkerkant. De vormgeving is nog niet helemaal klaar, maar daar komt binnenkort verandering in met een meer kindvriendelijker uiterlijk. Contactadres is info@wikikids.nl

Namens de projectgroep WikiKids
Harry Spoelstra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten