21 september 2006

Digitaal uitlenen

Op de weblog Digitaal Inlichtingenwerk van Edwin Mijnsbergen las ik een interessant bericht over het digitaal uitlenen van audio. "Even een Ipodje pompen en klaar." Dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren!
Maar nu is het principe van uitlenen volgens mij toch dat je na verloop van tijd het geleende weer terugbrengt (alhoewel ik nog een aantal boeken en cd'tjes uit m'n collectie mis).
Nu kan ik uit het bericht niet opmaken hoe de bibliotheken dat denken te gaan organiseren. Netjes na 3 weken het bestand deleten? Een boete van 50 cent als je het een weekje langer laat staan? Ben benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen!

2 opmerkingen:

  1. Wat dacht je van: "het lezen beperken tot een set applicaties die strikt controleren of jouw key nog steeds valide is (en daarvoor inderdaad minimsaal eens per x dagen contact via internet voor moeten maken met de thuisbasis) en anders weigeren de audio af te spelen". Gewoon geen verbinding maken met internet is overigens uiteraard geen oplossing omdat als dat niet binnen die x dagen lukt het bestand ook niet meer afgespeeld wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de CDR werkt het inderdaad zo dat je bestanden na verloop van tijd niet meer kunt luisteren. Er komen echter ook steeds meer diensten die voor een vast bedrag per maand muziek aanbieden. Aan een dergelijke constructie zou je ook kunnen denken, alleen rijst dan wel meteen de vraag hoe bibliotheken dit weer gaan doorberekenen zonder te veel drempels op te werpen. Maar interessant is het :-)

    BeantwoordenVerwijderen