13 september 2006

Gratis wiki's voor het onderwijs

Ik heb het bericht eerst 3 keer overgelezen, maar het staat er echt:
Wikispaces wil 100000 wiki's gratis weggeven aan het (basis)onderwijs!
"We want to give away 100,000 free K-12 Plus wikis. That includes all the features and benefits that normally cost $50/year - for free. No fine print, no usage limits, no advertising, no catches."

Kijk, dat zou nou een leuke aktie zijn voor Kennisnet!
Werk je in het basisonderwijs, ga dan snel naar Wikispaces en claim je eigen wiki!

3 opmerkingen:

 1. Kennisnet Ict op School geeft wel degelijk gratis wiki omgevingen aan het onderwijs (zie http://wiki.kennisnet.nl/)

  Verschil is wel dat wij nog niet overtuigd zijn van het feit dat wiki's als losstaande dienst nut heeft voor het onderwijs. We bieden ze daarom ook niet massaal aan, maar richten op verzoek een wiki omgeving in en leveren daar begeleiding bij. Het gebruik van een wiki vereist een aantal spelregels (waarvan een aantal ongeschreven zijn) en technische vaardigheden die nog niet voor iedereen makkelijk te begrijpen zijn.

  Aangezien we verwachten dat de software in de toekomst grote verbeteringen zal ondergaan zou het mogelijk zijn dat we wel massaal gratis wiki's gaan aanbieden, maar nu is een mailtje via onze website genoeg om een wiki te krijgen.

  Jan-Bart de Vreede
  Productmanager Portals en Portalcomponenten
  Stichting Kennisnet Ict op School

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jan-Bart: Ik ben het afgelopen jaar juist meer overtuigd geraakt van de bruikbaarheid van zelfstandige "wegwerp wiki's" en heb daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van Wikispaces (ondanks dat ik een alternatief beschikbaar had). De wiki's werden gebruikt ter voorbereiding van respectievelijk een Masterclass en een internationale lecture voor een divers gezelschap uit de bibliotheekwereld.

  In beide gevallen bood Wikispaces me de mogelijkheid om snel (binnen 5 minuten ;-) een wiki met een beperkte scope, beperkte gebruikersgroep én beperkte levensduur op te zetten. De WYSIWYG-interface en bijvoorbeeld de mogelijkheid om eenvoudig een backup (ZIP-bestand met HTML-versies van de pagina's) te maken, maakte het gebruik niet alleen laagdrempelig ook voor onervaren gebruikers (soms zonder enige eerdere ervaring van gebruik van een wiki) maar ook eenvoudig om de wiki na gebruik gevoelsmatig af te sluiten.

  p.s. Ik wordt niet betaald door Wikispaces voor het doen van deze uitspraken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had al een gratis WikiSpace, maar heb me toch aangemeld voor zo'n speciale voor juffen, met beperkte toegang.
  Nou moet ik nog bedenken wat ik ermee ga doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen