14 september 2006

Kennisnet nuanceert wiki aanbod

In mijn vorige bericht maakte ik melding van het gratis wiki aanbod van Wikispaces voor het basisonderwijs. Vandaag kwam er vanuit beide takken van de Stichting Kennisnet ICT op School een reactie hierop.
De eerste was van de Productmanager Portals en Portalcomponenten waarin hij stelt dat Kennisnet wel degelijk gratis wiki's aanbiedt. Echter: "Verschil is wel dat wij nog niet overtuigd zijn van het feit dat wiki's als losstaande dienst nut heeft voor het onderwijs." Twijfel is in mijn ogen niet de beste basis om iets als dienst aan te bieden. Het gaat dan ook om een experiment met hooguit 50 wiki's waarvoor je eerst een aanvraag moet doen bij Kennisnet. Starten in 30 seconden zoals het geval is bij Wikispaces is er hier niet bij. Lees  de volledige reactie. Voor meer informatie verwijst Jan Bart naar http://wiki.kennisnet.nl.
De tweede reactie verscheen als nieuwsbericht op de site van ICT op School. In dat bericht wordt uitgebreid ingegaan op het aanbod van Wikispaces, maar ook daar klinkt veel terughoudendhied: "Wat als u na b.v. 1, 2 of 5 jaar weg wilt bij de aanbieder van het op het eerste gezicht zo mooie aanbod? Hoe krijgt u de gegevens die u er in al die tijd met collega's en leerlingen 'in' heeft gestopt weer uit? Kunt u die gegevens meenemen naar een andere leverancier? Of voelt u zich verplicht bij deze leverancier te blijven en genoegen te nemen met wat hij biedt en eventueel tegen de prijs die hij vraagt?"
Uiteraard geldt ditzelfde argument ook voor wiki's die je bij Kennisnet zou beginnen. Vreemd genoeg vermeldt ICT op School niet de mogelijkheid die Kennisnet biedt. Kennelijk moeten beide takken nog aan elkaars diensten en mogelijkheden wennen. Wat ik echter zo vreemd vind is dat daar waar in de onderwijswereld wiki's zich al lang bewezen hebben en door velen omarmd worden als een geweldige uitbreiding van de mogelijkheden Kennisnet vooral twijfelt en "nog niet overtuigd is". Wie moet wie overtuigen?
Lees ook wat "Computers in de klas" over dit onderwerp meldt.

Overigens wil ik zeggen dat ik het fijn vind dat (o.a.) vanuit Kennisnet via dit weblog gereageerd wordt en de dialoog wordt aangegaan met "het veld". Via m'n statistieken zag ik dat het aantal bezoeken vanuit Zoetermeer vandaag opvallend hoog was. Ben daarom benieuwd of er vanuit die hoek ook nog gereageerd wordt op mijn voorlaatste bericht over de Groepen van Kennisnet...

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel apart dat ze jou als bron voor het bericht opnemen. Je was/bent inderdaad bron voor het Wikispaces-aanbod, maar zo wordt voor de lezer die niet doorklikt naar alle andere berichten toch op zijn minst de indruk gewekt dat jij ook de bron bent voor de 'nuancering'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Pierre,
  Klopt helemaal. Vandaar dat ik er vandaag nog maar een stukje achteraan heb geplaatst. Dat ze mij als bron noemen is op zich wel netjes omdat ik ze gisteren toen ik dit las gelijk getipt heb. Ik hoefde niet persé de primeur te hebben maar vond het belangrijker dat zoveel mogelijk mensen dit aanbod onder ogen zouden krijgen. In plaats van bron had er dus eigenlijk moeten staan: dankzij een tip van...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willem, Pierre en lezers. Ik heb het bericht aangepast, jullie hadden gelijk mbt die bron-vermelding. Mbt de ene tak die niet doorheeft wat de andere tak doet: jullie weten als mensen die bij een grote instelling werken vast hoeveeel er in zo'n organisatie gebeurt, dat je met mensen te doen hebt etc. Dan gaat niet alles ideaal en perfect. Wat is het toch mooi dat we door de moderne mogelijkheden van communicatie 'samen' dingen snel beter kunnen maken. Zo ook dit bericht. Dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mbt het aanbod van Kennisnet Ict op School wil ik nog wel even kwijt dat Kennisnet Ict op School gebruikt maakt van mediawiki software, dit is niet de meest gebruikersvriendelijke versie (alhoewel er in de nabije toekomst mede dankzij ons een aantal grote verbeteringen op stapel staan) maar heeft wel als grote voordeel dat alle wiki inhoud en dergelijke naar een andere mediawiki installatie kan worden overgezet.

  Ook wikipedia maakt gebruik van deze software en het is voor ons en hun een belangrijk aandachtspunt dat de informatie 'vrij' is om mee te nemen naar een andere server. Mediawiki is natuurlijk ook gratis te downloaden aangezien het open source software is.

  Er is hier dus geen sprake van een "vendor lock-in" (afhankelijkheid van de leverancier) waar Raoul terecht voor waarschuwd.

  Tegelijkertijd ben ik het er overigens mee eens dat het wikispaces aanbod een leuke introductie kan zijn in de wiki-wereld, maar volgens ons is de slagingskans van een wiki voor beginners veel groter met begeleiding. Wiki's dreigen nog steeds "het antwoord op alles" te zijn, en het zou zonde zijn als dit prachtige middel ten onder gaat aan zijn eigen "hype"

  BeantwoordenVerwijderen