21 september 2006

Videoportal(s)

De laatste workshop die ik vanmiddag bijwoonde over het videoportaal van Kennisnet liep niet helemaal zoals de presentatoren gehoopt hadden. Murphy kwam langs en deed goed z'n best: De beamer had kuren, het uploaden lukte niet (java niet geïnstalleerd) en de zaal begon steeds meer te morren bij het zien van alle verplichte velden die met meta informatie moeten worden ingevuld. Gelukkig kon ik de sessie redden door te laten zien dat het ook heel makkelijk en laagdrempelig kan. Ik tikte de url van een weblog in en daar verscheen een filmpje van de Edurapper! In 1 minuut kon ik uitleggen hoe ik dat gedaan had en ze zagen dat het werkte.
Toch zag ik ook weer wat nieuws: De speciaal ingerichte themasite Webvideo, waar veel informatie te halen is voor onderwijzend Nederland. Een aanrader dus!
Na afloop kwam de productmanager videoportals naar me toe en vroeg: "Willem, op de man af, wat vind je van de videoportal?"
Mijn antwoord luidde: "Een prima tool in handen van mensen die ermee om weten te gaan. Geef deze workshop alsjeblieft niet aan alle leerkrachten met de boodschap dat iedereen dit zou moeten kunnen, want dat is niet zo. Richt je op kernteams, een paar personen per instelling die er handigheid in krijgen en laat hen de filmpjes van collega's plaatsen. Dat hoeven dus niet perse leerkrachten te zijn. Met deze demo maak je mensen eerder huiverig in plaats van enthousiast. De tool is prima en in combinatie met de snijmachine krachtig, maar niet weggelegd voor het rechttoerechtaan snelle werk. Kijk naar bijv. Dailymotion, Youtube en Google Video. Maak de invoervelden alsjeblieft optioneel, hoe zinvol ze in het kader van metadatering ook mogen zijn."
Iemand hier die er anders over denkt? Kennisnet hoort jullie graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten