08 november 2006

Hoe open ben jij zelf?

Veel mensen zijn dol op open source en hebben dat tot een soort van religie verheven. "Is het wel open source, anders vertrouw ik het niet." Bang als ze zijn voor Microsoft, vendor lock-ins en andere enge ziektes. Persoonlijk doe ik daar niet zo krampachtig over: als iets goed is wil ik er graag voor betalen. Zo kost benzine nu eenmaal geld. We kunnen het kreupelhout wel als open source beschouwen, maar mijn vader vertelde me ooit van tijden dat ook brandhout toch wel krap werd...
De volgende vraag die je kunt stellen is: Hoe open ben je zelf eigenlijk? Iedereen heeft privacy natuurlijk hoog in het vaandel staan, maar in hoeverre kun je dat nog volhouden in een tijdperk van blogs, LinkedIn, Hyves, internetadresboek, flickr en noem maar op?
Daarom is er nu een tegengestelde stroming waar te nemen die beoogt zo open mogelijk te zijn en zo veel mogelijk te laten zien: http://openhuman.org/

Openhuman.org is

  • a place to be as open as possible
  • Tell the most dicreet and interesting stuff about yourself without hurting anyone else
  • Put your naked pictures (not pornographic or erotic, just naked)
  • Confess how open you are
  • Don't forget, no one expects you to be very open. Do it as much as you can.. You'll get more open in time...
  • Ik moet je zeggen dat ik me nog niet aangemeld heb, maar ik volg het met belangstelling.
    Eerlijk gezegd ben ik ook absoluut niet voorzichtig met mijn gegevens. Je kunt mij overal vinden en ik denk dat dat goed is. Toen ik een keer persoonlijk wilde reageren naar de persoon achter Marcnext kostte me dat bijvoorbeeld behoorlijk veel moeite. Marc zal daar zijn redenen voor hebben en die respecteer ik, maar mij zal het een zorg zijn wie me allemaal vindt als ze (echt) naar me op zoek zijn. Natuurlijk krijg ik daardoor veel spam, maar daarvoor biedt Gmail redelijk uitkomst.

    Hoe denken jullie hier over?
    (Naar aanleiding van een bericht op Slashdot)

    2 opmerkingen:

    1. Ik ben daar selectief in. Je mag weten wat ik doe en wat mijn e-mailadres is, ondanks de vele spam. Maar mijn privé adres en telefoonnummer zal ik niet op Internet plaatsen. Puur omdat anderen er last van hebben als een ongewenst iemand aan de deur komt of belt. Ik ben ook selectief in het verstrekken van mijn mobiele nummer. Vooral omdat veel mensen daar niet mee om kunnen gaan en het idee hebben dat ze jouw dagritme kunnen bepalen.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Willem, ik had je al aangegeven dat dit niet bewust is gedaan wat mij betreft. Dat je mijn e-mailadres moeilijk kunt vinden is mijn schuld, ik heb het wel op mijn weblog staan, maar helemaal rechts onderaan in de sidebar.

      Het nadeel van Blogger is trouwens dat je reageerders geen e-mailadres kunnen invullen. In 9 van de 10 weblogs moet dat bij het invullen van comments wel en dus zit mijn e-mailadres al in meer databases dan me lief is. Ik vind het zinloos om hier op te letten, als er echt teveel spam binnenkomt open ik wel weer een ander mail-account.

      Maar goed, verder ben ik het met Wilfred eens. Ik ben selectief, telefoonnummer en adres hebben m.i. nul komma nul toegevoegde waarde om die op Internet te vermelden, tenzij je een bedrijf bent of op een andere manier er belang bij hebt dat mensen rechtstreeks contact met je op willen nemen. Ik vrees echter dat mijn telefoonnummer binnen de kortste keren in een database terecht kom zodat ik in plaats van 1 keer per week, 1 keer per dag door een marketingbureau of wat dan ook gebeld zal worden.

      BeantwoordenVerwijderen