05 november 2006

iTunes alternatieven?

Na een weekje stoeien met m'n iPod in combinatie met iTunes moet ik tot de conclusie komen dat iTunes en ik elkaar niet zo goed begrijpen. Ik begin me zelfs en beetje een "digital native" te voelen. Het programma dwingt me op een manier te denken die ik niet gewend ben. Nu was ik natuurlijk een simpele MP3 speler gewend die je gewoon via USB aansluit en dan via Verkenner beheert, maar ik had gehoopt dat iTunes dan nog simpeler zou zijn. Voor mij niet in ieder geval. Ik heb het gevoel dat ik geen baas ben over het ding. Eenmaal aangesloten blijft hij knipperen en zeggen dat ik niet mag loskoppelen. Betekent dit dat ik iTunes dan ook niet mag afsluiten? Zo zijn er meer dingen die me aan het twijfelen brengen.
Zoeken via Google op: "iTunes alternatives" leert me (gelukkig) dat ik niet de enige ben. Ik heb nu Yamipod (yet another iPod manager) gedownload en ga daar maar eens mee stoeien. Trouwens, toen ik vanmorgen iTunes startte bleek er weer een update beschikbaar. Dan mag je even 35 Mb downloaden. De Yamipod download is nog geen 5 Mb groot, dus dat kan niks zijn....
Iemand dezelfde of andere ervaringen die hier gedeeld kunnen worden?

3 opmerkingen:

 1. Als de iPod aangesloten is, mag je hem inderdaad niet zomaar losmaken. Dat 'mag' eigenlijk met een gewone USB-stick ook niet. Die moet je ook 'uitwerpen'.
  Dat uitwerpen van de iPod kun je in iTunes gemakkelijk doen door de knop naast de naam van je iPod. Maar je kunt hem ook als USB-device uitwerpen.

  Het kan even wennen zijn dat iTunes alleen opties voor je iPod weergeeft als hij vastgekoppeld is. Ik neem aan dat je de nieuwe iTunes 7.02 gebruikt?
  Als je de iPod aansluit krijg je daar meteen een samenvatting met gegevens over je iPod en tabbladen voor muziek, films, tv-programma's, podcasts, foto's, adressen, games waarmee je de synchronisatie-instellingen kunt aanpassen.
  Als je de optie "gebruik als schijf activeren" aan hebt staan, dan zie je je iPod ook in je Windows verkenner. Dat deel gebruik je niet om muziek en zo te uploaden/beheren, maar om bijvoorbeeld andere bestanden (powerpoints etc) op de vrije ruimte van je iPod te vervoeren.

  Voor de duidelijkheid: dat "koppel niet los" hoort dus zo.
  Ik ben zeker niet altijd iTunes-fan geweest. Eerdere versies waren vaak brak op Windows. Maar nu heb ik er niet echt veel over te klagen (of het zou natuurlijk de ondersteuning voor videoformaten moeten zijn).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, en als de iPod aan je pc gekoppeld is, heb je via iTunes natuurlijk ook gewoon toegang tot de bestanden en afspeellijsten op de iPod.

  Tip: hou er rekening mee dat als je kiest voor bijvoorbeeld muziek synchroniseren, dat het verwijderen van de track in iTunes ook leidt tot verwijderen op de iPod.
  Tip: niet alles wat in iTunes afgespeeld kan worden, kan ook op de iPod afgespeeld worden. Die films, die wel in iTunes spelen kun je tegenwoordig (zie onder rechtermuisknop) ook vanuit iTunes zelf converteren.

  ...ik neem aan dat je hem volgende week mee neemt naar Utrecht? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, is geen alternatief voor iTunes. Rippen, podcasts op de Pod zetten, ninja-filmpjes downloaden, titels van cds ophalen, lekker staren naar visuele effecten als je moe bent. iTunes doet het.
  Er is gelukkig wel een heel goed alternatief voor Windows.

  BeantwoordenVerwijderen