23 januari 2007

Podcasten in het onderwijs

DSC_0795"In deze presentatie wordt het verschijnsel podcasten, en de educatieve waarde hiervan, stap voor stap uitgelegd en gedemonstreerd. Podcasten is het verspreiden van digitale projecten op basis van een gratis abonnement. Op deze manier wordt u automatisch op de hoogte gehouden over onderwerpen die u zelf kiest. In het onderwijs kan dit betekenen dat elk kind zijn/haar creatieve projecten kan delen met iedereen ter wereld, zoals familie, vrienden en docenten. Voor onderwijzers kan podcasten een manier zijn om aanvullende informatie bij hun lessen te verzorgen. Een podcast kan uit allerlei vormen van digitale projecten bestaan. Zo kunt u in een podcast gebruik maken van o.a. audio-, video-, foto-, PDF- en tekstdocumenten."Niet echt een verschrikkelijk wervende tekst, maar ik besloot toch om in te schrijven op deze workshop van Apple. Ik heb er geen minuut spijt van gehad. Het was uitdrukkelijk een presentatie voor "dummies, zonder geek language" zoals de presentator meldde, en over de techniek hoorde ik natuurlijk niks nieuws, maar het was wel de eerste keer dat ik kennismaakte met Garageband en ik ben gelijk verkocht.

DSC_0824Wat een prachtige (podcast) tool! IK WIL EEN MAC! Echt, ik vond het gewoon verbazingwekkend hoe alles geïntegreerd is en vanuit één pakket afgehandeld kan worden. Wat hij maakte kun je hier bekijken. Wat dan wel weer raar is dat ik het in Firefox moet bekijken omdat mijn Internet Explorer er op vastloopt, maar dat terzijde. De grootste eye opener voor mezelf was dat je in een podcast ook gerust bijv. een pdf bestand kunt opnemen. Zo kun je screendumps van je (digitale) schoolbord mesturen met je podcast. Ook het gemak waarmee je hoofdstukken aanmaakt in je podcast vond ik mooi om te zien. Zodra ik een MAC heb ga ik ook podcasten, daar mogen jullie me aan houden!
('t is wel wat, gisteren linux dingen en nu dit weer...)

7 opmerkingen:

 1. Marieke van Osch24 januari, 2007 09:58

  Ha Willem,

  Heb ik je niet ooit eens gezegd dat een Mac en jij prima bij elkaar zouden passen? ;-)

  Welkom bij de Macfamilie. En weet je wat het leuke is, er zitten nog zoveel meer mooie programma's op een Mac, bijvoorbeeld iMovie en Keynote.

  Kijk maar eens wat de kinderen gisteren op de NOT maakten met een iMac en iMovie:
  http://www.ictopschool.net/nieuws/Nieuwsbericht.2007-01-23.1216

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Willem!

  Ik verheug me al op je eerste podcast!

  Wat dat opnemen van pdf-jes betreft: Een podcast is een podcast bij de gratie van het feit dat een rss feed zogenoemde enclosures kan bevatten. Enclosures zijn niets anders dan 'wijzers' naar adressen op het web (URL's) waar data is neer gezet (en dus te downloaden), zoals in het geval van een podcast een mp3-tje met de opgenomen editie van de podcast. Maar zo'n enclosure kan wijzen naar elk willekeurig ander bestand op het web dat een URL heeft, dus ook pdf-jes, powerpoints, foto's etc etc. Maakt niet uit.
  DAT is nu juist de krux.

  Vraagje: Door wie werd je op deze workshop gewezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Annemie Mateusen24 januari, 2007 10:37

  Hallo Willem,
  Als Mac gebruiker sinds eind jaren 80 vind ik dit leuk om te lezen. Ik heb zelf nog niets gedaan met garageband maar krijg er nu wel zin in om wat te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mijn eigen podcast heb ik Apple Nederland ondervraagd over hun bedoelingen met het onderwijs:

  http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=74277845

  Lucas

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even aanvullen: Lucas vertelt dat zelf niet, maar hij is een van de drie mensen die de succesvolle podcast One More Thing maken.
  En bij MacOSX.nl vind je ook 5 Nederlandse voorbeelden van Apple op school.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oud collega,

  Verheugd ben ik, te zien dat er een Mac jouw kant op komt. Ik hoop dat je gaat ervaren hoe goed Mac computers toepasbaar zijn in het onderwijs. Een erg interessante ontwikkeling als je het mij vraagt.

  Haal die spaarcentjes voor Windows Vista maar weer van de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Willem, mocht je nog behoefte hebben aan een kleine training in het maken van podcasts; hier een serie podcasts over podcasts..
  http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=116098295

  BeantwoordenVerwijderen