10 januari 2007

Wie helpt mee met dit idee?

"Kunnen Skype gesprekken ook worden opgenomen?"
Met die vraag liep gisteren een collega van de afdeling Handel bij me binnen. Studenten Internationale Handel moeten in het kader van hun opleiding telefoongesprekken (met elkaar) voeren om hun spreek- en taalvaardigheid te trainen. Daarvoor hebben we een speciaal lokaal met ingewikkelde apparatuur dat door de docent apart geboekt moet worden. Wat nu als we dit eens totaal anders gaan aanpakken:
We leren onze studenten hoe ze gesprekken via Skype kunnen opnemen. Deze opnames plaatsen we bijvoorbeeld met behulp van Podcastgenerator op internet, compleet met de benodigde gegevens, zoals wie met wie gesproken heeft enzovoort. Studenten kunnen zich via iTunes abonneren op de podcast en worden zo gelijk geattendeerd als er weer een gesprek geplaatst is. De gesprekken blijven bewaard en kunnen zelfs toegevoegd worden aan de portfolio's van de studenten.
Er kunnen minder lessen gepland worden in het callcenter lokaal, want studenten kunnen hun gesprekken ook in hun eigen tijd en vanaf thuis voeren.
Kortom, een hoop voordelen en er zijn er nog meer te bedenken. De vraag is nu: Hoe organiseren we dat in een paar dagen tijd? Mijn docent bedenkt het nu en wil maandag starten. In die tijd lukt het me niet om systembeheer zo ver te krijgen op al onze educatieve systemen Skype te installeren.
Nu gaat het werk van de afgelopen vakantie zijn vruchten afwerpen. Was Pierre niet bezig met "van alles" op een usb stick? Dankzij zijn bericht heb ik Skype dus al draaien vanaf usb. De vraag is nu nog of dat met Pamela (of een ander pakket dat hetzelfde doet) ook wil.
In dat geval willen we de groep studnten uitrusten met USB sticks met daarop Skype, Pamela en Audacity, zodat ze hun gesprekken kunnen opnemen.
Welk dingen vergeet ik nog en zijn er andere handige tips die ik bij de uitwerking van dit idee kan gebruiken? Ik hoor het graag van jullie!!!
Het plaatsen van de opnames in een weblog heeft als voordeel dat studenten ook op elkaars werk zouden kunnen reageren. Dat kan bij Podcastgenerator niet. Ook plaatsing in een audioforum is misschien een optie. Roept u maar...

1 opmerking:

  1. Beste willem,

    Ik heb genoten van je presenteatie in Utrecht 27 februari. Ik wilde even nog reageren en doe dat maar zo. Je zal het wel een keer tegenkomen. Ik heb nog even bij surfgroepen.nl gekeken hoe het zit met het programma Macromedia Breeze ( starks Adobe connect). Je kunt daar met elkaar een videogesprek houden en dat opnemen. Je kunt het videogedeelte ook uit laten denk ik. Het voordeel van surfgroepen is dat alles op het web draait. Wat ze ook proberen het zal moeilijk voor de "beheerders en beschermers van het netwerk" om dit te blokken. Dat betekent dat het ook op dichtgetimmerde pc zal draaien. Tenminste dat denk ik. Wanneer je dit interressant vindt kan ik wel een surfgroep voor je aanmaken om te experimenteren. Dit is eigenlijk alleen voor HBO en VO maar aangezien wij ook weer andere leraren opleiden interessant om te zien hoe het werkt en ingezet kan worden. Wanneer ik een emailadres heb kan ik je lid maken.
    groeten van Marga uit Roden

    BeantwoordenVerwijderen