10 januari 2007

Laat maar zitten, het werkt al!

Vanmorgen plaatste ik de oproep "Wie helpt mee met dit idee?"
Natuurlijk wilde ik jullie ruim de gelegenheid geven om te reageren, maar vandaag liet het idee me niet los. Dus toch alvast maar wat research gedaan, en dat verliep voorspoedig. Skype werkte al vanaf de USB stick en Pamela liet zich ook prima installeren.
De volgende vraag die beantwoord moest worden was of het ook zou werken vanaf een willekeurige computer in een van onze studielandschappen. Dus ben ik met m'n headsetje tussen de jongelui gekropen en aan het experimenteren gegaan. In de ruimte die ik had uitgekozen staan MSI'tjes van 4 jaar oud, geen al te snelle beestjes dus. De computers zijn redelijk "dichtgetimmerd" en worden via Class beheerd. Met Class kan de beheerder van het Open Leercentrum aangeven wat wel en wat niet mag draaien. In het standaard profiel heb je alleen toegang tot internet en de Office applicaties. In het startscherm staat echter ook een koppeling naar de USB poort en dat was voor mij voldoende om Skype en Pamela te starten. Het opstarten duurde even, maar toen kwam alles in beeld, compleet met mijn Skype contacten! Gauw maakte ik verbinding met een collega elders in het gebouw en: We konden praten!
Pamela nam het gesprek keurig op (in de gratis versie tot 15 minuten per gesprek) en met dezelfde rechten kon ik het MP3'tje dat op de USB stick was geplaatst uploaden naar mijn met Podcastgenerator geinstalleerde serveromgeving. Test geslaagd!
Daarna heb ik nog een menu programma'tje (Asuite) aan de usb stick toegevoegd zodat we ook wat handleidingen over installatie en gebruik kwijt kunnen. Tenslotte heb ik ook Audacity nog toegevoegd zodat studenten eventueel nog wat kunnen schaven aan hun net opgenomen materiaal. Al met al nemen deze programma's nog geen 50 Mb in beslag op de stick. Een goedkoop weggevertje van 128 Mb is dus al ruim voldoende om dit alles te laten draaien!
Nu nog de sticks een aantal keren copiëren en mijn collega kan volgende week met zijn "leren telefoneren" module aan de gang.
We hoeven systeembeheer niet (meer) te vragen om van alles te installeren. De juiste poorten staan blijkbaar al open en (heel keurig) bleek er vanuit het standaard startmenu al een snelkoppeling te zijn naar usb poorten.
Dat noem ik nog eens: De deelnemer centraal!

2 opmerkingen:

  1. Willem,

    Dat moet kicken zijn, als het zo van een leien dakje ging.

    Proficiat. Good Job!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan dat de we ZIP straks nog wel ergens tegen komen??? (torrentje of zo? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen