01 februari 2007

geKUisT woordenboek

"Van Dale maakt christelijk woordenboek voor scholen" lees ik bij nrc.nl en het stond vanmorgen ook in de Volkskrant.
Het Pocketwoordenboek Nederlands voor kinderen van acht tot twaalf jaar bevat geen schuttingwoorden, bastaardvloeken, vulgaire taal en seksueel getinte woorden. Het nieuwe woordenboek is een initiatief van directeur B. Hoeve van de Ds. Harmen Doornveldschool, en H. Hoek, administratief medewerker van vijf reformatorische scholen in Staphorst. Het nieuwe woordenboek kost 11,95 euro, 2 euro meer dan het standaard pocketwoordenboek.
Hoeve: "Dat is het dubbel en dwars waard. Er komt een woordenboek op de tafeltjes te liggen dat verantwoord is en waarbij kinderen niet het grootste plezier over schuttingwoorden of seksuele grapjes hebben."

1 opmerking:

  1. Eigenlijk is er weinig nieuws onder de zon, want het Koenen woordenboek wat ik in mijn middelbare schooltijd heb gebruikt (begin jaren 70) was al 'gekuisd' op die manier. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat nu is.

    Maar wat ik echt van de zotte vind is dat ook woorden als "hork" en "nitwit" er niet in zouden mogen staan. Dat zijn toch uitermate keurige woorden waarvan ook christelijke kindertjes de betekenis moeten kunnen opzoeken?
    Waaruit maar weer moge blijken op wat voor een hellend vlak je je begeeft als je dit soort censuur gaat toestaan.

    BeantwoordenVerwijderen