02 februari 2007

Even een weblog aanmakenVolgende week ga ik weer met een groep leerlingen mee naar Oostenrijk voor een "lesweek op locatie". En natuurlijk moest daar net als vorig jaar een weblog voor aangemaakt worden.
Nu beweer ik altijd dat zoiets heel simpel is en vooral wanneer je gebruikmaakt van Blogger een kwestie van 3 simpele stappen. Op zich klopt dat helemaal. Gisteren had ik een student (die helaas niet meekan) op bezoek om alles uit te leggen zodat hij vanaf het thuisfront wat kan doen en om hem wat te kunnen laten oefenen hadden we in 10 minuten een weblog voor hem klaar!

Zelf ben ik er deze week heel wat langer mee bezig geweest! Ik maak (bijna uit overtuiging:-) heel graag gebruik van Blogger, en wilde dat nu doen met behulp van de nieuwe layout mogelijkheden die werken met zogenaamde widgets. Toch, wanneer je alles écht naar hand wilt zetten ontkom je er niet aan in de broncode te duiken, en die ziet er in de nieuwe Bloggeromgeving toch weer heel anders uit. Ook kwam ik erachter dat het mogelijk is om (zelf) nieuwe widgets aan te maken die je kunt opnemen in de layout. Dat bleek hard nodig want gek genoeg biedt Blogger in de nieuwe omgeving niet standaard een overzicht van de laatste berichten en reacties aan.

Ik probeeer even snel stap voor stap te beschrijven wat ik gedaan heb.
Ik ben begonnen met het aanmaken van een nieuw Gmail account. Het e-mail adres komt goed van pas bij het aanmaken van allerlei accounts, waarover verderop meer. Het Gmail account heb je ook nodig voor een Blogger weblog. Ik zou dat vanuit mijn eigen account kunnen doen, maar ik wil collega's en een student ook toegang geven, dus toch maar liever gescheiden.
De volgende stap was natuurlijk het aanmaken van het weblog zelf en het kiezen van een nog beschikbare naam. Dat bleek al een aardige klus en het is uiteindelijk dus http://wintersportenbewegen2007.blogspot.com geworden. Daarna was ik behoorlijk veel tijd kwijt met het aanpassen van de layout aan mijn wensen.
Vervolgens heb ik vanuit het Gmail account Picasa webalbums geactiveerd in de hoop dat ik die makkelijk zou kunnen gebruiken in combinatie met het weblog. Picasa is echter nog lang niet zover ontwikkeld als Flickr wanneer het gaat om dit soort zaken.
De volgende stap was dus het aanmaken van een gratis Flickr account, omdat ik de foto's die de volgende 2 weken gemaakt gaan worden gescheiden wil houden van m'n eigen account.
Met het nieuwe Flickr account kon ik weer 2 nieuwe e-mail adressen aanmaken: één om foto's vanaf m'n mobieltje direct naar Flickr te sturen én een om foto's vanaf m'n mobieltje via Flickr direct naaar het nieuwe weblog te sturen! Ook heb ik in Flickr de gegevens van het weblog geconfigureerd zodat ik vanuit Flickr ook foto's op het weblog kan plaatsen.

Vorig jaar heb ik gewerkt met Audioblogger voor podcasts vanaf de piste via m'n mobieltje, maar die dienst bestaat niet meer. Gelukkig is er Gabcast en dat was dus de volgende dienst waar een account genomen moest worden. Je kunt een channel aanmaken en krijgt dan een channelnummer en een wachtwoord van 4 cijfers. Met die gegevens kun je met een (mobiele) telefoon een nummer bellen en alles wat je zegt wordt als MP3 opgenomen én direct op je weblog geplaatst. Op die manier kan ik volgende week dus weer winterspodcasts gaan maken.
Met het configureren en uittesten of alles goed naar je weblog wordt doorgezet ben je toch snel weer een uurtje verder.
De volgende stap was het aanmaken van een nieuw Daily Motion account zodat ik daar straks weer de leuke filmpjes kan gaan plaatsen. Bij DailyMotion kun je een plaatje in je profiel plaatsen en omdat je alles netjes wilt hebben heb ik daar ook maar even tijd in gestoken.

Toen werd het tijd om het weblog verder te fine-tunen. Voordat je weet hoe je een foto in de header krijgt heb je weer heel wat bijgeleerd over de structuur waarin de templates nu zijn opgebouwd! Het is natuurlijk leuk als je in de sidebar kunt zien hoeveel sneeuw er ligt en wat het weer is op de plek van bestemming. Nog een flickr badge en dus de speciale widgets voor de laatste berichten en reacties. Daarvoor ben ik terechtgekomen bij BeautifulBeta, waar heel slimme hacks staan voor de nieuwe Bloggeromgeving.
Zelfs de disclaimer helemaal onderaan in de footer hebben we er bewust in gezet. Omdat de comments voor iedereen open staan en ik dus niet garanderen kan wat daar geplaatst wordt wil ik me vantevoren indekken. Vorig jaar kwamen er nogal uitbundige reacties van deelnemers op limmericks die ik al dan niet gezongen zou hebben, en ik wil geen gedonder met ouders over woorden die niet in het woordenboek voorkomen...

Echter, nu ik dit eenmaal gedaan heb wordt het aanmaken van nieuwe weblogs voor de lesweken op locatie in de Ardennen, de Pyreneeën, de Friese meren enz. een stuk eenvoudiger. Alleen nog even goed documenteren hoe ik het allemaal gedaan heb...

Heb je nog tips of aanvullingen, dan hoor ik het graag!
En heb je het lezen helemaal tot hier volgehouden dan zal je inmiddels duidelijk zijn dat het hier volgende week rustig zal zijn. Er is geen internet verbinding in de jeugdherberg, dus het zal me al moeite genoeg kosten om berichten naar het wintersportweblog te sturen. Hier wordt het gewoon even stil!

1 opmerking:

  1. Dag Willem,

    Je kunt de blogger search balk ook nog weghalen. Hiervoor heb je ook een stukje code nodig. Die is te vinden als je zoekt op nav bar new blogger.

    BeantwoordenVerwijderen