10 april 2007

Omgekeerde RSS

Wat een prachtige reacties krijg ik toch af en toe!
Op de vraag wie er een elastiekje voor me heeft kreeg ik er maar liefst 8 aangeboden. De herkenbaarheid is groot. Maar Joël beschrijft deze keer precies wat ik eigenlijk zou willen:

".....Niet alleen wat er op me af komt, maar ook wat ik kwijt wil, en waar dan en waarmee dan. Toch zou ik wel behoefte hebben aan een soort omgekeerde RSS, een desyndicatie. Dan zou ik graag een eigen omgeving willen waarvan ik per inhoudsitem, kan aangeven in welke omgevingen ik het gepubliceerd wil zien. Dus dat ik vanuit een soort persoonlijke portal de content breng naar weblogs, albums of mailsystemen. Dat zou dan gelijk een soort portfolio kunnen zijn waarin zich mijn bijdragen aan de "infosfeer" bevinden. Dan heb ik gelijk in het kader van "leven lang leren" alles bij elkaar. Alle accounts bewaar ik dan gewoon bij OpenID."

Dus stel je voor een soort persoonlijk dashboard waarop je alles kwijt kan wat je wilt. Vervolgens zet je dan vinkjes bij iedere dienst, portal, weblog en/of community waar je wat je geschreven (of gefilmd of gefotografeerd) hebt gepubliceerd wilt hebben.
Eén druk op de knop en je verhaal komt automatisch op alle weblogs die je bijhoudt enz.
Foto's gaan naar Flickr, Picasa én Panoramio (vanwege Google Earth)
Filmpjes gaan -met metatags- naar YouTube en de Kennisnet Videoportal.
Podcasts gaan naar..... (uh, luistert er iemand naar podcasts?)
En tenslotte gaan je korte kreetjes zowel naar Twitter als Jaiku (totdat er een gewonnen heeft)
Een subliem idee!

3 opmerkingen:

 1. Nee, sorry. Hier kan ik echt niks mee.

  Toen ik Joel's reactie las moest ik toch even nadenken want ik zag toen het nut daar niet zo van in. En nu jij het er nog een keer uit licht als subliem idee en ik het weer lees, heb ik er nog weer minder mee dan de eerste keer.

  Als je alles hebt klaar gezet (waar ik me trouwens weinig bij kan voorstellen) zal je de keuzes die jij schetst nog steeds moeten maken.
  Overigens, waarom naar diverse plaatsen dezelfde content posten? Daar zijn nou juist hyperlinks voor bedacht toch?

  Ik denk dat het makkelijker is om heel af en toe weloverwogen keuzes te maken (and ... stick with them for a while) in plaats van iedere keer weer te gaan kiezen als je bij je nieuwe content 'je vinkjes' moet gaan zetten.

  Het is heel simpel:
  1 blog met bijbehorende e-mail account. Zonodig een tweede 'functioneel account' voor speciale gevallen of acties.
  1 flicker of ander foto-hosting platform account voor je foto's
  1 podcast-hosting/upload account voor je poscasts (jazeker: ik luister naar podcasts)
  1 Video-hosting/upload account
  Wellicht nog een wiki.
  Een Instant Messaging account en een Skype account
  (Vooruit!) Jij dan ook nog een Twitter account

  Even los van:
  1 of 2 e-mail accounts voor prive, want die gebruik je in een andere context gebruikt.

  Als je het zo doet, weten je bezoekers waar ze moeten zijn. En dan ben je er toch? Ik kan me niet voorstellen dat je dan in de war komt.

  Maar ... ik laat me graag overtuigen als ik het bij het verkeerde eind heb hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, soms denk ik ook wel eens "wat schrijf ik nou weer"... Maar al brainstormend onderweg in de auto enzo, zag ik er nog steeds iets in. Nu zijn er voor uitwisseling van content allerlei "heavy industry" standaarden, i.t.t. RSS dat erg lichtgewicht is. Het tegenovergestelde zou een soort "Really Simple Dedication" zijn. Zodat je elke keer kunt kiezen waaraan je iets opdraagt. Software waarmee dit gedaan wordt zou dan de tegenhanger van de aggregator zijn. Als dat dan zelf weer een webapplicatie is, mijn eigen portaal vanwaar uit ik andere voeder, dan moet deze applicatie niet een "monster-applicatie" worden, die ook alles kan, maar het zou wel met alle andere "services" moeten kunnen praten. Wil je dan niet zozeer content uitwisselen, maar services waarover de content zich verplaatst dan zou je een soort SOA krijgen op de schaal van het WEB. Hebben de Googles van morgen ook iets om te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Joël: "... dan moet deze applicatie niet een "monster-applicatie" worden, die ook alles kan, maar het zou wel met alle andere "services" moeten kunnen praten. ..."

  Die applicatie heb je al: je browser:
  a) Via je bookmarks kies je de bestemming
  en
  b) Via de web-interface van die bestemming plaats je je content.

  BeantwoordenVerwijderen