19 april 2007

Video opnemen op SD

Vandaag was ik in Utrecht voor een leerzame expertbijeenkomst waar de deelnemers aan het Streaming videoproject van Kennisnet elkaar konden informeren over de voortgang, status en ervaringen.
Terwijl de projecten inhoudelijk erg van elkaar verschillen zijn er veel overeenkomsten als het gaat om de problemen waar iedereen tegenaan loopt. Herkenning dus als er gesproken wordt over tijdgebrek, ingewikkelde bestelprocedures en niet altijd soepel meewerkende diensten (poorten open).
Grappig is hoe deelnemers op basis van dezelfde argumenten tot heel andere camera keuzes zijn gekomen. De ene school heeft "omdat studenten ermee moeten werken" gekozen voor 2 robuuste semi professionele camera's van € 3000 die op de schouder gedragen moet worden. Sterk genoeg om van hand tot hand te gaan. Een andere school kiest om dezelfde reden "omdat de studenten ermee moeten werken" voor goedkope camera's van zo'n € 500 zodat die in 2 jaar zijn af te schrijven en het niet zo erg is als er eentje stuk gaat. Uitgaande van hetzelfde bedrag kunnen zij er dus 12 aanschaffen!

Heel verrassend vond ik de keuze van ROC Eindhoven:
Zij hebben gekozen voor een JVC harddisk recorder, die ook kan opnemen op een SD kaartje! Op een kaartje van 2 GB gaaat ongeveer 1 uur aan opnames. Maar Henri Foole, de projectleider, is nog verder gegaan. Hij heeft speciale Sandisk kaartjes aangeschaft die uitgeklapt gewoon een USB aansluiting hebben. Dit betekent dat studenten, die ook in dit project zélf hun opnames maken, deze ook simpel thuis kunnen bewerken met behulp van Windows MovieMaker. Alle studenten die meedoen krijgen er een in bruikleen.
Daarbij moet nog wel een hindernis genomen worden. JVC slaat de bestanden op in MPEG2 formaat met de extensie .mod die door MovieMaker onder XP niet herkend wordt. MovieMaker onder Vista blijkt nogal veranderd te zijn (zie ook dit bericht bij Hans) en herkent deze bestanden wel! De studenten moeten op school dus hun opnames op een daarvoor bestemde Vista computer omzetten naar een .wmv bestand en terugzetten op hun SD kaartje, zodat ze het op een "gewone" XP computer verder kunnen bewerken.
Het idee spreekt me erg aan omdat het me een beetje doet denken aan m'n Skype op USB verhaal. De student in control, waar en wanneer hij/zij wil!

Tenslotte deed het me deugd dat behalve wij nog een aantal anderen gekozen hebben voor Apple om de gemaakte video's te bewerken. In alle gevallen zijn dat de projecten waarbij de leerkrachten zelf de montage voor hun rekening nemen.

3 opmerkingen:

 1. Willem, zover ik weet zijn de .mod files in feite mpeg files met ac3 audio. Als je ze naar .mpg renamed zou je een eind moeten komen. Eea werkt in elk geval zo probleemloos met adobe premiere.

  h@nzz

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij Windows Movie Maker onde XP werkt dat helaas niet. De volgende foutmelding wordt dan gegeven "Een interface heeft teveel methoden om gebeurtenissen te starten"
  Overigens kan Windows Mediaplayer de bestanden wel afspelen maar dan zonder geluid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hetzelfde overkwam mij vlak voor de kerst toen leerlingen met grote haast vlak voor een presentatie van hun profielwerkstuk met een van familie geleende camera langskwamen en de film met geen mogelijkheid naar de computer konden overzetten. Ik heb gewoon de camera aangesloten met USB en in de mappen gebladerd en handmatig de bestanden overgeheveld naar mijn computer met Windows . Gewoon importeren in Movie Maker XP lukt inderdaag niet. Hij 'ziet' het bestand niet. Na analyse met het conversieprogramma Super is .MOD van JVC inderdaad een MPEG 2 video met AC3 audio. Je kunt natuurlijk vooraf converteren naar MPEG 1, maar dat kost tijd. Wat bij mij wel werkte is handmatig de extensie .MOD veranderen in .mpg. Je kunt het nu wel gewoon importeren en bewerken in Movie Maker.

  BeantwoordenVerwijderen