09 april 2007

Wie heeft een elastiekje?

Na een lang weekend vrij ongericht en onbelemmerd surfen wordt het tijd om even de balans op te maken. Ik zit onderussen op zo ontzettend veel verschillende netwerken, platformen, communities en noem maar op dat ik echt niet meer weet wat ik waar aan het doen ben, welke wachtwoorden ik gebruik(t heb) en ga zo maar door. Zo krijg ik bijvoorbeeld steeds meer mailtjes met de melding dat mijn Nayms profiel bezocht is. Ik weet niet eens waar ik daarnaar gelinkt heb!
Ik ben druk aan het Twitteren, zit op Hyves, op LinkedIn, bij Orkut, MyBlogLog, EduSpaces, MSN, gebruik SkypeChat, maar ook Gtalk en via Meebo AIM (en dan vergeet ik m'n Mac account en bijbehorende ruimte voor het gemak even). Laat meerdere mail adressen samenkomen op m'n Gmail account, houd verschillende weblogs bij met bijbehorende Flickr accounts maar doe ook nog wat met Picasa online albums.
Er moet toch iets zijn (of heel snel komen) om dat allemaal aan elkaar te knopen?
Welke oplossingen hebben jullie hiervoor bedacht?

7 opmerkingen:

 1. Gewoon doen wat studenten ook doen: gebruik er maar een paar en negeer de rest.

  (ik heb al 1,5 A4 wachtwoorden dus wordt het tijd om te gaan ruimen lijkt me)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willem,

  Niet wat je vroeg, maar ik zeg het toch :-)

  Tijd om de balans op te maken denk ik zo.
  Neem een stuk papier
  1. Schrijf in max 30 seconden - voor zover je je kan herinneren - de services op die je 'gebruikt' hebt.
  2. Omcirkel op deze lijst alle services die jou ECHT iets op heben geleverd; die voor jou dus toegevoegde waarde hebben
  3. Forget about the rest.
  4. Last but not least: Blijf bij die set van services i.p.v. je kostbare tijd te versnipperen.
  5. Tel tot 100 voordat je je op een nieuwe service abonneert. Kijk of deze nieuwe dienst nou echt meer biedt dan wat je al gebruikte en ... kijk of je het echt nodig hebt/goed kan gebruiken.

  N.B. Volgens mij blijft er een heel klein lijstje over. Dan heb je ook geen elastiekje meer nodig ;-)

  Ik heb al vaker gezegd: Ik sta open voor alles wat nieuw is, maar kijk eerst wat het is, of ik er iets aan heb (what's in it for me?) en kijk dan ook nog even de kat uit de boom voordat ik het echt ga gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is weer zo'n post naar mijn hart, ik zou elke letter geschreven kunnen hebben. En ik vrees dat die oplossing gewoon niet gaat komen, althans niet vanuit de applicatiehoek.

  En dus moet de oplossing bij onszelf liggen (zoals Fred aangeeft). Schrappen, afstand nemen, kritisch selecteren, de hoofd- en bijzaken onderscheiden, et cetera. Simpel eigenlijk, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem,
  soms denk ik wel eens last te hebben van "informatie-stress",
  doordat alles gewoon teveel wordt.
  Niet alleen wat er op me af komt, maar ook wat ik kwijt wil, en waar dan en waarmee dan...
  Toch zou ik wel behoefte hebben aan een soort omgekeerde RSS, een desyndicatie. Dan zou ik graag een eigen omgeving willen waarvan ik per inhoudsitem, kan aangeven in welke omgevingen ik het gepubliceerd wil zien. Dus dat ik vanuit een soort persoonlijke portal de content breng naar weblogs, albums of mailsystemen. Dat zou dan gelijk een soort portfolio kunnen zijn waarin zich mijn bijdragen aan de "infosfeer" bevinden. Dan heb ik gelijk in het kader van "leven lang leren" alles bijelkaar.
  Alle accounts bewaar ik dan gewoon bij OpenID: zie hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Willem,

  Heel herkenbaar. Ik probeer ook selectief te zijn, maar tevens soms wat nieuws uit te proberen. Zoals Twitter en Ning. Hoop stiekum nog steeds op een oplossing vanuit de applicatiehoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe ging dat gezegde ook al weer: overzie alles en behoud het goede.

  Het goede is dan dat wat bij jou past. Niet alleen wat betreft inhoud of functionaliteit maar ook wat betreft datgene wat past bij jouw persoonlijkheid, smaak en 'gevoel'. Ik merk zelf dat bepaalde technologie meer bij mij lijkt te passen dan andere, dat sommige WebApps meer aansluiten bij wat ik prettig vind dan andere (ook al kunnen ze nagenoeg hetzelfde).

  Ik vind het aanbod overweldigend (daar schreef je zelf een tijdje geleden zelf ook over) maar ik ben voor mezelf vooral (passief) op zoek naar services,appjes, gadgets, technologieën die passen bij míjn leven en wereld. Ik merk wel dat ik daarbij soms een beetje zwalk tussen Generatie X en Generatie Einstein ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Willem,
  ik gebruik net als jij Gmail voor mijn mailadressen. Maar ik gebruik google ook om in mijn concepten berichten te plaatsen met de verschillende plekken waar ik me voor inschrijf en wachtwoorden voor heb. Zo heb ik het gestructureerd. Verder gebruik ik de labels van gmail om mijn mail te labellen met woorden als inlog van een mail met inloggegevens van een bepaalde dienst.

  BeantwoordenVerwijderen