12 mei 2007

Blogger voor Kennisnet

Gisteren werd ik gebeld door een medewerker van Kennisnet die vroeg of hij een afspraak met mij kon maken om eens te praten over weblogs. Het bleek dat hij graag een weblog wil starten voor een Kennisnet project en met mij wilde doornemen wat de mogelijkheden zijn van Blogger. Kennisnet maakt al gebruik van web-log.nl, maar het leek hem goed om ook eens te bekijken wat Blogger te bieden heeft. Een goede keuze, zeker nu de beheersschil van Blogger ook helemaal in het Nederlands wordt aangeboden.

Gisterenavond kreeg ik opeens een ingeving en toetste in: kennisnet.blogspot.com
Tot mijn stomme verbazing bleek dit "domein" nog vrij te zijn en ik kon het natuurlijk niet laten me die gelijk toe te eigenen. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met een Blogger template om die zoveel mogelijk in de buurt te laten komen van de officiële huisstijl van Kennisnet.

Wanneer meer mensen nu een Kennisnet gerelateerd weblog bij Blogger willen beginnen kunnen ze heel makkelijk gebruik maken van één en hetzelfde template. Ik werk met een extern stylesheet dat zo meerdere blogs kan aansturen zodat de huisstijl goed bewaakt kan worden. Uiteraard ben ik bereid een en ander over te dragen aan Kennisnet. Tenslotte moest dat met 112.nl ook...
Mensen zonder kennis van HTML, widgets en stylesheets kunnen nu makkelijk aan de slag met een weblog waarbij ze zich gelijk kunnen richten op de inhoud en geen tijd hoeven te besteden aan lay-out. Vanuit de template kunnen zaken als Kennisnet nieuwsfeeds standaard worden meegestuurd. Als er ergens een link verandert wordt dat gelijk goed overgepakt door alle weblogs die van dit sjabloon gebruikmaken.

Kortom, ik zie allerlei mogelijkheden.
Je zou je kunnen afvragen waarom Kennisnet zelf niet op dit idee is gekomen?
Hoe dan ook, ik ben heel benieuwd hoe hier nu weer op gereageerd wordt door Zoetermeer!

2 opmerkingen:

 1. Grappig eigenlijk om al die voorkeuren voor blofsoftware / -omgeving te zien. Jij en Harry van het ICT-café Blogger, Wilfred Rubens Typepad en ikzelf Wordpress. Volgens mij hoef je voor geen enkel blogplatform tegenwoordig meer echte codeerkennis nodig hebt. Ik host mijn site en blog bij Lycos en kan platforms als Wordpress, Joomla, Moodle (en nog veel meer) letterlijk met een klik op de knop installeren onder mijn domein. WordPress beheren is ook een kwestie van met een ftp-appje dingen van de ene map in de ander slepen.

  Ik vraag me ineens af: zou het ene blogplatform 'geschikter' (handiger, makkelijker, flexibeler, leerlingvriendelijker, prettiger etc.) zijn voor het onderwijs (en voor Kennisnet) dan het andere? Ik neig te zeggen dat dat niet zo is, maar heb eigenlijk niet verschrikkelijk veel om dat op te baseren. De Kennisnetter die je opbelde gaat nu waarschijnlijk met Blogger werken, maar zou hij dat ook hebben gekozen als hij een ander had gebeld? Klinkt dit als kritiek? Is niet zo bedoeld namelijk, vroeg het me een beetje af gewoon.
  Het is natuurlijk ook zo dat als een Kennisnetter mij zou bellen om te vragen wat voor computer hij zou moeten kopen, dat ik 'm dan natuurlijk ook naar de Apple Store sturen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met name dat laatste vind ik een erg sterk punt van Blogger, daar heb je absoluut gelijk in. Ik denk dat het voor de startende blogger niet veel uitmaakt of hij een gratis blog bij Blogger of bij WordPress.com neemt.

  Het is wel grappig dat je meent dat ik kan lezen en schrijven met mijn blogtool. Hoewel mijn blog er misschien heel flashy uit ziet, is dat niet resultaat van geknutsel en getweak van mij, maar van een ontwerper. Ik heb alleen de map met alle bestanden op de juiste plek op de server gezet en met 1 klik op de knop geselecteerd. Een paar van die leuke tools die jij wel eens hebt uitgeprobeerd (audio-comments bijvoorbeeld) vergen soms nog wel wat uitgebreidere know how, maar een hoop plugins werken op dezelfde sleur-en-pleur manier.

  Als ik heel veel moeite doe kan ik nog wel uitvogelen hoe ik de boel via de php- en css-bestanden kan tweaken, maar dat is allesbehalve gesneden koek voor me. Ik ben allang blij dat staat van de technologie zover is dat ik me om een hoop technologie geen zorgen hoef te maken. :)

  BeantwoordenVerwijderen