08 mei 2007

Skype integratie in ELO

Twee weken geleden herinnerde ik Wiel van de Berg van Threeships aan zijn voorspelling van 2 jaar geleden dat Skype onderdeel zou gaan uitmaken van de Electronische Leeromgeving.
Die voorspelling blijkt nu te zijn uitgekomen, alleen (nog) niet in N@tschool, maar wel in Studieweb, een andere ELO die in Nederland op de markt gebracht wordt door Edutude. De reactie van Wiel op mijn vraag dat "maar" 25% van de zaal Skype gebruikt en het "dus" niet zo'n hoge prioriteit heeft wordt door andere spelers in de markt dus anders ingeschat!

"STUDIEWEB voorziet nu in een uitgebreide Skype integratie. Hiermee is gratis bellen en video-conferencing via STUDIEWEB een feit.
Terwijl je aan het werk bent met STUDIEWEB zie je direct wie van je studiegenoten of docenten online zijn. Met een druk op de knop leg je direct contact via instant-messaging, ip-phone of video-conferencing. STUDIEWEB heeft gekozen voor Skype omdat het multi platform is en ook op Mac en Linux video ondersteunt. Het gebruik van Skype is in principe gratis en er worden geen advertenties getoond. STUDIEWEB biedt hiermee nog meer communicatie-middelen voor samenwerken en coaching op afstand."


Maar Studieweb heeft nog meer slimme zaken bedacht:

"De slimme multi-groeps agenda van STUDIEWEB bevat nu ook krachtige RSS functionaliteit.
Door op het RSS symbooltje te klikken achter de naam van de agenda, creëer je een automatische koppeling tussen je agenda op je computer en de agenda’s in STUDIEWEB. Elke keer dat je je lokale agenda raadpleegt haalt deze de meest actuele informatie uit je STUDIEWEB-agenda. Vanaf je lokale agenda kan je natuurlijk synchroniseren met je PDA of mobiele telefoon of iPod, zodat je altijd, overal je STUDIEWEB-agenda bij je hebt."


En wat te denken van het volgende:

"STUDIEWEB faciliteert instant podcasting. Docenten en leerlingen kunnen voortaan met een druk op de knop al hun multimedia lesmateriaal broadcasten en uitwisselen via iTunes en STUDIEWEB. Documentaires kijken thuis op de computer, hoorcolleges luisteren met je mp3-speler in de bus."

Kijk, dat noem ik nog eens inspelen op de nieuwe mogelijkheden die de huidige techniek ons biedt!
Alleen ken ik zelf helaas niet één instelling die Studieweb al gebruikt, dus kan ik geen gebruikerservaringen melden en moet ik puur afgaan op de informatie die Studieweb zelf geeft. Toch vind ik de hier genoemde 3 uitbreidingen op een ELO zeer veelbelovend.

2 opmerkingen:

  1. Willem,

    Dat klint heel goed. Ik kan me voorstellen dat je daar enthousiast van wordt :-)

    Helaas geeft studieweb weinig (zeg maar geen) info over het onderwerp 'instant podcasting'
    Is 't een ontwikkeling in eigen beheer, of wordt er gebruik gemaakt van bestaande produkten/diensten?

    Kan jij er misschien toch wat meer over vertellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik heb gezien van Studieweb is indrukwekkend voor een relatief kleine ELO. De manier waarop podcasts worden geïntegreerd in het ontwerp van de lessen is heel intuïtief. Ze worden namelijk in SW 'gewoon' ondergebracht in het bronnenmateriaal dat de leerling tot zijn beschikking heeft.
    Maar goed, een podcast in een ELO proppen is de kunst niet. Een goede, zinvolle, leerzame podcast maken is dat wel

    Btw, aan Studieweb heb ik al een tijdje geleden een stukje van een blogpostje gewaagd:
    http://blog.helikonrta.nl/?p=46

    BeantwoordenVerwijderen