08 juni 2007

23 jaar computer geschiedenis

Zoals gisteren gemeld was ik nogal geboeid door het verhaal van de locatiemanager van AOC Oost in Doetinchem. Dus vroeg ik Louis Kwak -Nederlands beste docent in 2005 en een van de medewerkers- of hij me wat meer achtergrond informatie zou kunnen geven over de inzet van ICT op hun school.
Daarnet ontving ik z'n mailtje. Er zijn dus meer gedreven mensen daar in de Achterhoek!

Geweldig je weblog, ik kom er haast niet bij weg.
Zoals beloofd dan maar direct een kleine weergave van:
Computers op de MAS (Middelbaar Agrarische School) naar Paperless Learning AOC Oost MBO in 23 jaar……

23 jaar geleden zijn we gestart met de investering van 1 Estate, een Apple ][ + cloon, met printer voor Hfl 11.500, net voor de zomervakantie.
Hiermee was de vakantie VOL. Direct na de vakantie kregen we 6 Apple ][e van het ministerie als 4-de MAS in Nederland…..ANNO 1983. Direct in het lesprogramma opgenomen EN de TEAM bijscholing gestart!
Afgelopen jaar is de laatste docent ook achter de pc gekomen!
In dit hele traject is er altijd steun en visie geweest van het management. Bij de invoering van de kwalificatie structuur, een AOC Oost brede aktie over alle 5 locaties, zijn we actief kennis gaan delen.
Er is een keuze gemaakt voor Livelink, een backoffice, een frontoffice, allen een eigen e-mail account, eigen werkruimte, project groepen, cursussen.
Tevens zijn er per locatie mensen van uren voorzien, Locale ICT MOtivator=LIMO, om op de locatie de collegae te helpen er vertrouwd mee te worden en om een klankbord te zijn voor de innovatie. Maandelijks kwamen we bij elkaar om met Klaas Jellema , Arie van de Graaf en Henk Vermeulen de problemen helder te krijgen en oplossingen te bedenken.
Van lokale systeembeherende docenten zijn we gegroeid naar een professionele ICT team o.l.v. Henk Vermeulen, voorzien van een glasvezelnet over de locaties met centraal beheer en decentraal waar nodig, dienstig aan het onderwijs.
3 jaar geleden is het plan ontstaan om laptops in te gaan voeren: eerste jaar een kleine pilot: Leerlingen een eigen laptop en betrokken docenten werden ook voorzien. Draadloze hub’s en alleen internet toegang.
Vervolgens is dit gaande weg het jaar geïnterviewd bij die leerlingen en is er besloten om de pilot nog wat groter weg te zetten op alle nivo’s 2 tot en met 4. Ook deze resultaten waren zodanig dat ALLE locaties voorzien zijn van professionele hubs en voor schooljaar 2007/2008 alle 1e jaars MBO deelnemers een laptop moeten kopen i.p.v. boeken en alle docenten een laptop krijgen opdat ze draadloos kunnen werken op elke locatie!
Dit zal een vervolg krijgen in het VMBO.
Via de ECC van het ontwikkelcentrum en de vele andere plekken is de lesstof digitaal voorhanden.
Leerlingen hebben een eigen digitaal portfolio in livelink.. (Docenten overigens ook)
Er is een digitaal leerling informatie systeem werkend in livelink.
Tijdens de intake van nieuwe leerlingen heb ik geen bezwaren gehoord van ouders voor de te maken investering.
Wij geven een tweetal offertes, 1 van SWITCH en 1 van Van Dijk, maar men is vrij in de keuze van de hardware….over 3 jaar een PC ratio van 1:1.
(overigens denk ik dan wel 2 a 3 : 1 ….eentje in de telefoon, eentje in de tas en een oprolbare in de binnenzak.)

Nu maar zorgen dat wij bij kunnen blijven…..op dit moment heb ik 5 programma’s in vensters aan het draaien en 5 internetsites open staan op 3 schermen…..ik kan al veel tegelijk!

Groeten Louis.

Tja, als je dit bericht legt naast mijn voorlaatste bijdrage denk ik alleen maar: Need I say more?

Heb je ook een succesverhaal dat het verdient geëtaleerd te worden? Stuur me dan een mailtje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten