23 juni 2007

Hoeveel camera's hebben jullie op school?

Gisteren was ik te gast op een studiedag van de IT dienst van ROC Leeuwenborgh. Na een aantal presentaties over het Shared Service Center, de administratieve organisatie, de opvolger voor NOISE en Fronter mocht ik een afsluitende keynote presentatie geven over "trends tussen ICT en onderwijs". In de briefing vooraf was me gevraagd om "zoals ze dat van mij gewend waren" met een aantal prikkelende uitspraken te komen en de nodige eye-openers. Na wat uitleg over weblogs, wiki's en andere vormen van social software in het onderwijs maakte ik de overstap naar de verschuiving van het formele naar het informele leren.
Mijn eerste vraag voor de aanwezigen was:
"Hoeveel (karretjes met) videorecorders zijn er bij jullie op school?"
De schatting lag tussen de 20 à 30.
Mijn tweede vraag was:
"Hoeveel videocamera's zijn er op school?"
"Meer dan nodig in ieder geval, zo'n 20 stuks" was het antwoord.
"Ik denk dat het er meer dan 8000 zijn!" zei ik, om vervolgens een aantal door studenten gemaakte filmpjes te laten zien die ik gedownload had van Youtube, zoekend op trefwoord Leeuwenborgh.
Dat was wat je noemt een eye-opener!
Tijdens de andere presentaties had ik wat foto's geschoten én op Flickr gezet en met de webcam een opname gemaakt die ik direct bij Youtube had geplaatst. Daarmee kon ik mooi laten zien hoe snel en hoe makkelijk dit (door leerlingen) gedaan wordt.
De "prikkelende uitspraken" zal ik hier niet herhalen, maar ik kan je zeggen dat het best wel eens lekker is om ver van huis "lekker ongenuanceerd" een aantal zaken stevig neer te zetten, terwijl je in eigen huis toch de nodige diplomatie in acht neemt om niet teveel heilige huisjes omver te schoppen!
Maar als uit monitoring blijkt dat van de 2000 voor deelnemers beschikbare computers er op een dag soms maar 300 gebruikt worden, betekent dat dan dat je er gerust 1000 tussenuit kunt halen of betekent dat misschien dat je je onderwijsplanning t.a.v roostering, lokaalindeling en lesinvulling grondig dient te herzien en aan te passen? Een leuke vraag waar ook ik niet een simpel antwoord op heb...

Het gemaakte filmpje heb ik even bewerkt met YouTube Remixer, een leuke tool die nog wel wat beter moet worden wil ik hem echt vaak gaan gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten