17 juli 2007

Trendmatcher als merk

Vandaag kwam ik er dankzij een Google alert op het woord "Trendmatcher" toevallig achter dat sinds 1 mei dit jaar het domein www.trendmatcher.com actief is.
Het linkt door naar het domein menswerk.nl dat beheerd wordt door Erwin van Lun. Erwin noemt zichzelf Trendwatcher. Op zich lijkt het dan vreemd dat je probeert ook via het domein trendmatcher.com bezoekers te krijgen, tenzij je je via het .com domein ook richt op een internationaal publiek en ervan uitgaat dat bezoekers domme typefouten maken. Dat lijkt niet het geval omdat het domein menswerk.com (nog) niet geregistreerd is.
Ik ken Erwin niet, maar heb hem vandaag gelijk een mailtje gestuurd met de vraag wat hem tot deze keuze gebracht heeft. Altijd leerzaam om zoiets van een trendwatcher te horen tenslotte. Helaas heb ik nog geen reactie ontvangen, maar zodra die binnenkomt zal ik hem met mijn lezers delen. Voor iedereen die toevallig op het domein trendmatcher.com terechtkomt in de verwachting bij de enige échte Trendmatcher terecht te komen (het woord bestond gewoon nog niet voordat ik het ging gebruiken) is er op menswerk geen enkele relatie of doorverwijzing te ontdekken.
Totdat ik contact heb gehad met Erwin onthoud ik me van enig commentaar. Ik weet niet of ik me nu gevleid moet voelen dat deze naam in zo korte tijd zo'n begrip is geworden dat anderen daar graag op meeliften of dat ik me dom moet voelen omdat ik niet direct zelf het domein trendmatcher.com geregistreerd heb. Ik heb dat bewust niet gedaan omdat het me geld kost en alles wat ik hier doe me niets oplevert én omdat ik me uitdrukkelijk richt op een Nederlandstalig publiek. Dat laatste lijkt ook te gelden voor Erwin van Lun...
Erwin van Lun heeft een boek geschreven, is te boeken als spreker via de Speakers Academy en levert bijdragen aan molblog en Marketingfacts. Kortom, hij timmert op een heel andere manier aan de weg dan ik en doet dat nu blijkbaar ook graag onder de naam trendmatcher alhoewel hij daar op z'n eigen blog op geen enkele manier melding van maakt...
Wat ik mezelf afvraag is of zoiets nu slim is om te doen of dat het zich uiteindelijk juist tégen je keert. Ik ben heel benieuwd wat anderen hier van denken en zie uit naar eventuele reacties!

8 opmerkingen:

 1. Tja, als je een nieuw begrip introduceerd, dan kun je verwachten dat het gebruikt gaat worden.
  Als het echt bedoeld is als website voor trendmatchers, dan kun je je misschien beter gevleid voelen.

  Dit is een beetje als Google die het woord googlen liever neit in het woordenboek ziet verschijnen omdat dit hun merknaam en de mogelijkheden om deze te beschermen kan aantasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. “Imitation”, it is said, “is the highest form of flattery.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie geen enkel probleem. Volgens mij kun je hoogstens zeggen dat het niet origineel is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. It is all in the game. He made a kite, almost similar to yours.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erwin van Lun23 juli, 2007 21:09

  Beste Willem,

  Beetje jammer dat ik deze posting nu na mijn vakantie via via moet vernemen. Mijn reactie heb je ontvangen per e-mail. Hierbij nogmaals voor de lezers van je blog:

  "Ha Willem,

  Ik voel me meer TrendMatcher dan TrendWatcher. Als TrendWatcher kijk je wat erin de wereld gebeurt, analyseer je en detecteer je op een vroeg moment ontwikkelingen waarmee je bedrijven kan inspireren. Als TrendMatcher voorspel je de lange termijn toekomst. Ook ontwikkelingen die nu nog niet te zien zijn. Vervolgens pak je de trends van vandaag en plaatst deze in een lange termijn context. Zo selecteer je andere ontwikkelingen en toon je de relevantie ervan aan.

  In mijn nieuwe site die ik deze zomer hoop te lanceren zal ik ook tab ‘trends’ opnemen. Het wordt een internationale site die tevens zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar is. Ik zal op termijn gaan werken naar de domeinnaam erwinvanlun.com. Een ieder die trendmatcher.com intikt, komt direct op mijn Engelstalige trend tab terecht. Ook zal ik tegen die tijd deze domeinnamen aanmelden bij Google.

  Jij ziet jezelf ook als TrendMatcher? Wellicht kan ik wel een kopje opnemen ‘andere TrendMatchers’. Zo kunnen we de term verder ontwikkelen. Tis een idee…

  Groet

  Erwin
  "

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt erop dat het woord "trendmatcher" een trend aan het worden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Willem,

  blijft toch een beetje een "leech" houding van Erwin. Verder zegt de Creative Commons op je frontpagina dat er afgeleide werken mogen worden gemaakt, mits je naam vermeld wordt (CC-BY).
  In mijn ogen geldt dat niet alleen voor de inhoud van je domein maar ook voor de domeinnaam zelf. Dan is www.trendmatcher.com een afgeleide werk van www.trendmatcher.nl en juist omdat het een blog is, is de "prior art" wel heel duidelijk.
  Maar je sociale netwerk is dusdanig groot, dat iedereen toch wel weet wat het "origineel" is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Willem,

  En toen kwam ik er ook nog achter hoe zinvol het is verschillende domeinnamen te registeren. Mensmerk.nl is mijn primaire domeinnaam maar voor de verkeerd spellers (en linkers!) heb ik ook menswerk.nl geregisteerd.
  Af en toe zoek ik naar sites waarop de link voorkomt, en raad eens op welke posting ik terechtkwam?

  BeantwoordenVerwijderen