13 augustus 2007

Mijn eerste en laatste sketchcast

Vandaag las ik een bericht op het ICT & Onderwijs Blog over sketchcasting.
Het idee is simpel: in plaats van een screencast waarbij je laat zien hoe een programma werkt of een slidecast waarbij je een presentatie bestaande uit vooraf gemaakte dia's opneemt, gebruik je bij een Sketchcast een leeg scherm en terwijl je aan het praten bent, schrijf of teken je dat scherm vol. Voor het vastleggen gebruik je dezelfde software als voor een screencast, zoals bijv. Camstudio of als je er geld voor over hebt Camtasia.
Om een beetje goed te kunnen tekenen zou je eigenlijk een tablet PC moeten gebruiken, tenminste dat wordt op de sketchcast website aangeraden. Maar ja, die dingen zijn behoorlijk duur en je komt ze niet veel tegen.
Opeens bedacht ik me dat ik in een opwelling een keer bij de Aldi een mooi Medio grafisch tablet met snoerloze muis en tekenpen gekocht had. Daarmee moet je natuurlijk ook een sketchcast kunnen maken, dus ben ik vanmiddag eens aan het stoeien gegaan.
Ik had natuurlijk een makkelijk tekengereedschap nodig en Paint ShopPro leek me voor dit doel iets teveel toeters en bellen geven. Op de site wordt gezegd dat het zelfs met het aloude Paint van Microsoft zou moeten kunnen, maar nadeel daarvan is dat je de dikte van je penseel niet kan aanpassen.
Na mijn berichten over online applicaties dacht ik "er moet ook online iets te vinden zijn" en na wat zoeken heb ik dat inderdaad gevonden. in het fimpje maak ik gebruik van J-Painter en van Drawing Online, allebei wat speelse gereedschappen en leuk voor kinderen, maar voor mijn experiment ook prima toereikend.
Maar toen liep ik tegen mijn grootste probleem aan: ik kan absoluut niet tekenen en al helemaal niet (meer) schrijven! En dan wordt het maken van een aantrekkelijke sketchcast toch wel heel moeilijk! Ik denk dus niet dat ik in de toekomst nog vaak een sketchcast zal maken...

2 opmerkingen:

 1. Ik denk dat je veel te streng voor jezelf bent.
  Ik vond de geschreven tekst juist heel leesbaar vanwege de stevige letters.
  Ook nu was het geen slechte screencast, maar stel dat je gewoon één tekentool had genomen op de hele afmeting van je capture. Dan had het beeld dus niet "bewogen".
  Als je dan al pratend had geschreven was het, denk ik, een goed te volgen geheel geweest. Net iets meer dan alleen audio, en niet teveel voorbereiding nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op deze locatie http://www.skrbl.com
  kun je een "whiteboard" aanmaken waarop je kunt tekenen en schrijven als je de code embed in een html pagina.
  Met vriendelijke groet,
  willy v

  BeantwoordenVerwijderen