13 augustus 2007

Toch nog een sketchcast!


Het idee van de sketchcast uit het vorige bericht liet me toch niet los. Wat me vooral bezighield was de vraag of er niet een beter geschikt tekenprogramma zou zijn om te gebruiken voor zo'n sketchcast. Ik had er dan wel 2 gevonden, maar daarvan vond ik de werkruimte te klein. Willy Vermaelen kwam in een reactie nog met een goed alternatief (waarvoor dank!) maar ook die maakt gebruik van een website.
Ik wilde toch iets hebben dat gewoon lokaal draait en waar ik in alle rust wat aan kan tunen en bijstellen.
Uiteindelijk kwam ik terecht bij DrawSWF en ik ben zeer onder de indruk geraakt van de mogelijkheden. Het programma is geschreven in Java en het JAR bestand is maar 512 KB groot. op het eerste gezicht lijkt het niet veel in huis te hebben, maar als je er een tijdje mee gaat spelen kom je erachter dat je ieder object dat je tekent achteraf kan aanpassen, bijv. wat betreft kleur en positie. Je kunt tekst en foto's toevoegen en de volgorde van de objecten veranderen. Wanneer je je screencapture programma precies instelt op de grootte van DrawSWF krijg je een mooie sketchcast.
Het mooie is dat het tekenprogramma ook zelf een Flash bestand genereert van je tekening als animatie waarbij je de snelheid ook nog kunt instellen. Wat je hierboven ziet is dus een SWF bestand (van nog geen 100 KB groot!) en niet gemaakt met Camstudio.
Over de werking van het programma ga ik nog een aparte screencast maken.
Jammer is nu alleen dat je niet direct geluid kunt inspreken en geen control knoppen aan het Flash bestand kunt meegeven. Als je bovenstaande nog een keer wilt afspelen moet je dus even met de rechtermuisknop erop klikken en Play aanvinken.
Al met al zie ik nu een tweede leven voor m'n grafisch tablet dat ik eigenlijk al naar de zolder had verbannen. Het werken daarmee in combinatie met DrawSWF gaat prima!
Ik heb me tot nu toe nooit in Flash verdiept en heb dus geen idee of je aan een .SWF bestand ook achteraf geluid kunt toevoegen, natuurlijk zonder Flash van Adobe te kopen bedoel ik dan. iemand tips in die richting?

1 opmerking:

  1. Leuke tip! Ga ik zeker naar kijken. Ik heb een tijd terug een artikel geschreven over de kracht van gebruik van eenvoudige visuals in presentaties. Met deze tool kan ik nu ook vergelijkbare visuals geanimeerd op mijn websites gebruiken. Eens even testen dus :-)

    BeantwoordenVerwijderen